Forfatter: Lise Nørgaard.
Spilletid: 58 minutter

Lauritz Jensen bliver efter sin hjemkomst til Danmark efter krigen ansat af Kommunistpartiet i København, hvilket betyder at han kun er Korsbæk i weekenderne.

Tjener Boldt er kommet ud af fængslet efter sin dom for ulovligt salg af rationeringsmærker under krigen. Han har fået et lille hummer på Jernbanerestauranten, som nu styres bestemt af den nye værtinde Ada.

Viggo Skjold Hansen er efter sit slagtilfælde ikke til at kende. Han har helt mistet interessen for forretninger og bruger sin tid på at passe en lille pige fra Finland. Skjold Hansen har meddelt, at han fra regnskabsårets afslutning ønsker at forlade Korsbæk Banks bestyrelse. Det åbner mulighed for, at Jørgen Varnæs, der igen bor i Korsbæk, kan blive medlem af bestyrelsen. Bankens formand murermester Jessen, ønsker dog at få en samtale med Jørgen inden genindtrædelsen endeligt vedtages. Hans Christian Varnæs afholder derfor en middag for murermester Jessen og frue samt Jørgen og nogle af familiens venner.

Hunden Pax, som Laura fik lov til at beholde på den betingelse af en blev i køkkenet, er efterhånden blevet fast inventar i de varnæske stuer – og møbler.

Kathrine Larsen modtager en pakke fra Herbert Schmidt, som har slået sig ned i Los Angeles. Pakken indeholder nogle gaver som deles mellem Vicki Hachel, Agnes, Lauritz Jensen, Kathrine og Oluf Larsen.

Under middagen i de varnæske stuer gør den landlige fru murermester Jessen sig bemærket ved at brokke sig over maden og tage godt for sig af de søde sager. Misse Møhge henvender sig til Hans Christian Varnæs for at få ham til at sætte et minde op for hendes mor i Korsbæk Bank. Murermester Jessen trækker Jørgen Varnæs til side for at snakke med ham om Havgården. Fru murermester Jessen mener nemlig, at Jørgen har hjulpet hendes bror til at snyde hende for halvparten i Havgården, som Mads købte under krigen med Jørgen som stråmand. Murermester Jessen ønsker sagen undersøgt, før han vil indstille Jørgen til den ledige bestyrelsespost i banken.

Jørgen Varnæs opsøger Mads Skjern, der på det kraftigste råder ham til at tie med, hvad han ved.

I Omegnsbanken ophænges der en mindeplade til ære for bankfuldmægtig Poul Kristensen, som blev skudt af tyskerne under krigen. Den ny bankfuldmægtige Arne Schmidt har første arbejdsdag i banken. Han falder hurtigt i snak med Ulla Jacobsen og inviterer hende på middag på Postgården.

I Korsbæk bank afholdes samme dag en mindehøjtidelighed for fru Fernando Møhge, som også “faldt i kampen mod tyskerne”.

Frk. Jørgensen og Violet Vinters forhold bliver fortsat mere anstrengt. Da frk. Jørgensen en aften må holde middagsmaden varm i 1½ time, fordi Violet Vinter har hygget sig med en handelsrejsende på Postgaarden, kommer det til en heftig diskussion, som ender med at frk. Jørgensen forlader huset i vrede. Hun tager op på Agnes Jensens systue, hvor hun overnatter. Agnes udtænker snart en plan, hvormed hun kan hjælpe frk. Jørgensen – og sig selv. Agnes Jensen har nemlig problemer med at få lov til beholde hele sin forretning i huset, da der er en bestemmelse om, at tidligere beboede lejligheder, ikke må benyttes til andet formål. Agnes opsøger Mads Skjern og beder ham om at lægge et godt ord ind hos borgmesteren, så frk. Jørgensen kan blive godkendt som udlejer. Planen er så at frk. Jørgensen skal flytte ind i lejligheden og leje stuen ud til Agnes og hendes forretning.

Regitze Varnæs kommer hjem til familien og fortæller, at hun vil stoppe sine studier for at tage til Hamburg og arbejde som censor. Ulrik Varnæs kommer også hjem til Korsbæk. Han har medbragt den unge pige Maja, som han er kommet til at gøre gravid, hvilket han imidlertid holder hemmeligt for sine forældre. Ulrik forlader selskabet for at mødes med sin barndomskæreste Ellen Skjern, som heller ikke er lykkelig. De snakker om at starte på en frisk sammen. Maja sidder alene tilbage hos familien Varnæs, som beslutter sig for at slå tiden ihjel med et spil Sorteper. Da Regitze tager med aftentoget til København tager Maja med – uden Ulrik.

Hos Mads og Ingeborg Skjern er familien også samlet. Daniel Skjern fortæller, at han ikke længere går på handelsskolen, men i stedet er begyndt at sy for modeskaberen hr. Jørn. Mads bliver vred, da han ikke har brug for at Daniel skal lære haute couture. Han skylder skylden på Ingeborg, som primært har taget sig af Daniels opdragelse. Ellen Skjern tager en snak med sin far og får ham til at indse, at Daniel gerne vil lave det han er god til og vise, at han duer til noget.

Ellens mand Mogens Lamborg morer sig på Postgården med Jørgen Varnæs, Iben Skjern og hendes veninde Jenny. Da Mogens har lånt Mads Skjerns bil, bestemmer de sig for at tage i byen i Roskilde. På vej hjem kører de ind i et træ og smadrer bilen. Mogens brækker armen, og Jenny får en flænge over øjet.

Ulrik Varnæs opsøger dagen efter sin far i banken for at fortælle ham, at Maja er gravid. Han beder i den forbindelse om at låne 500 kroner til en abort, men hans far, som selv har været indblandet i en abort nogle år tidligere, afslår.

Sofus Betjent opsøger Mads Skjern, da hans bil er blevet fundet knust mod et træ. Da Mads finder ud af, at det er hans svigersøn Mogens Lamborg, der har lånt bilen, bliver han rasende. Mads gør det klart for Mogens, at det nu er hans sidste chance. Mads bliver dog hurtigt i godt humør igen, da han modtager et brev med et Ridderkors – han er blevet slået til Ridder af Dannebrog.

Vist på tv:

19. december 1981
12. maj 1985
11. maj 1990
2. maj 1998
23. juni 1998
21. april 2007
16. februar 2013
17. februar 2014

Produktionsår: 1981