Forfatter: Paul Hammerich
Spilletid: 80 minutter

Tyskland erklærer den 22. juni 1941 Sovjetunionen krig, og den tyske besættelsesmagt i Danmark giver politiet ordre til at arrestere en række danske kommunister. Derfor opsøger Sofus Betjent Lauritz Jensen i hans hjem. Han siger til Agnes Jensen, at hun skal få sin mand til at gemme sig, så han ikke kan arrestere ham.

Lauritz Jensen flygter ud på landet til Oluf Larsen. Katrine Larsen tager ind til sin svigersøn Mads Skjern og beder ham om at hjælpe Lauritz med at få arbejde som chauffør på klædefabrikken i København. Hun fortæller, at Lauritz har fået nye identitetspapirer, og at han nu hedder Leif Jørgensen. Mads er skeptisk, da han ikke tør løbe risikoen p.g.a. sine forretninger, men Katrine sætter sin vilje igennem og får Mads til at hjælpe.

Ingeborg Skjern får brev fra sin fraskilte mand Holger Jørgensen, der er blevet nazist og soldat i Regiment Nordland. Han har orlov og vil gerne se sin datter Ellen, inden han drager i krig mod russerne på Østfronten. Ingeborg tager ind til Skjerns Magasin for at tale med sin mand om Holger, men han er taget til København. I stedet møder hun baron von Rydtger, som inviterer hende på frokost på Postgaarden. Hun fortæller ham om den vanskelige situation, hun er i på grund af Holger. Baronen får den gode idé, at tage Ellen med på sommerferie til Skagen. Ingeborg snakker med Ellen om baronens tilbud, men hun vil hellere holde sommerferie med sin skolekæreste Ulrik Varnæs i familiens sommerhus på Fedet. Men da hun hører, at Ulrik alligevel ikke skal holde ferie på Fedet, beslutter hun sig for at tage med baronen til Skagen. På Skagen får Ellen en ny kæreste – Mogens Lamborg – som studerer til ingeniør og er søn af en direktør for et stort byggefirma. Faderen er også medlem af Dansk-tysk Forening, som arbejder for at forbedre forholdet mellem de to lande.

Doktor Hansen står bag en gruppe i Korsbæk, som arbejder mod tyskerne. Modstandsgruppen arrangerer et hemmeligt møde på sygehuset mellem Lauritz og Agnes Jensen, så de kan se hinanden og få taget ordentligt afsked. Agnes fortæller, at hun nu har flere damer i arbejde derhjemme, og at hun har meldt deres to drenge ind på Korsbæks private skole. Det passer ikke Lauritz, der er arbejder og selv har gået på den kommunale skole.

Doktor Hansen opsøger tit bankfuldmægtig Poul Kristensen i Omegnsbanken i forbindelse med deres illegale arbejde. Kristen Skjern fatter mistanke og kalder doktor Hansen ind på sit kontor. Kristen er selv skeptisk overfor tyskerne og ønsker at hjælpe doktor Hansens gruppe.

Daniel Skjern er færdig med skolen og har fået læreplads i en forretning i Hillerød. Den sidste aften hjemme inviterer han Ulrik Varnæs og nogle kammerater til middag. bagefter tager de ind til Jernbanerestauranten for at more sig. Da de skal hjem, går Ulrik ud på restaurantens toilet og fjerner kondomautomaten. Den hænger han imidlertid op hjemme på sine forældres gæstetoilet den aften, hvor hans mor Maude Varnæs afholder møde for Danske Kvinders Beredskab (D.K.B er et kvindeligt hjælpekorps, som skal hjælpe civilbefolkningen i krigstid).

Ulrik skandaliserer sin mor og bliver sendt på kostskole, hvor han kan færdiggøre sin studentereksamen.

Før Daniel Skjern rejser, tager han ud for at sige farvel til sin morfar og mormor. Oluf Larsen er ulykkelig, fordi hans hund Kvik er død, men han liver op, da Daniel har en ny lille hundevalp med til ham. Grisehandlerens nye hund får også navnet Kvik.

Tyskerne spærrer en dag hovedgaden i Korsbæk af, da en vognkolonne skal føres gennem byen. Gamle fru Fernando Møhge vil i banken og bryder gennem spærringen. Hun kommer i klammeri med en tysk soldat, får et hjertestop og dør. Lærer Andersen henter en dag Violet Vinter på danseskolen, fordi han forventer, at hun vanen tro vil lave aftensmad til ham. Hun er imidlertid blevet træt af den krævende lærer Andersen og siger, at han må finde et andet sted at spise i fremtiden. Han går ned på Jernbanerestauranten, og der hører han tjener Boldt fortælle, at Misse Møhge har arvet en stor sum penge efter sin mor fru Fernando Møhge.

Lærer Andersen opsøger derfor Misse Møhge og forærer hende blomster, byder hende på kaffe og kage på Postgaarden for bagefter at følge hende hjem. Misse er tydeligt snigret over hans galante optræden.

Det viser sig, at Frede Hansen kaldet “Fede”, er uægte søn af Fernando Møhge. Han arver derfor 500 kroner, da fru Fernando Møhge dør.

Vist på tv:

3. januar 1981
7. april 1984
6. april 1990
28. marts 1998
18. juni 1998
24. februar 2007
22. december 2012
23. december 2012

Produktionsår: 1980