Forfatter: Lise Nørgaard.
Spilletid: 73 minutter

Stuepigen Gudrun får efter 7 års tjeneste hos familien Skjern tilbudet om en læreplads i Skjerns Magasin.

Mads Skjern har problemer med en leverance af nogle varer og vil sætte Jørgen Varnæs på sagen. Det viser sig imidlertid, at han er taget på forlænget juleferie i Schweiz med Gitte Graa.

Mads Skjern beder Arnold Vinter om at tage sig af sagen og fortæller ham samtidig, at han har planer om at forfremme han med et selvstændigt job i en anden by. Mads spørger i den forbindelse, om Arnold er en fri fugl, hvilket han trods sit længere forhold til frisørinden Agnete Hansen bekræfter. Han beslutter sig til sin mors store glæde at gøre det forbi med hende, men da han skal sige det til hende, bliver hun så ked af det, at Arnold har sex med hende “en sidste gang”.

Iben Skjerns veninde Jenny kommer for at hente hende, så de kan komme ud at ride. Iben venter modstridigt på, at Kristen Skjern skal komme hjem fra banken, så de kan spise middag sammen. Mens de to veninder venter, bestemmer de sig for at tage til julebal i Slagelse. Det knager i forholdet mellem Iben og Kristen, da de hver især har svært ved at leve op til hinandens forventninger. Kristen er utilfreds med at hans kone ikke er god til at føre hus og afholde selskaber for hans forretningsforbindelser. Iben keder sig og er træt af at være hjemmegående husmor og fin dame.

Violet Vinter får besked om, at hr. Schwann er død. Han faldt og trillede ned af en trappe, da han gik rundt i byen for at kræve penge op.

Da Jørgen Varnæs møder op på Mads Skjerns kontor efter sin forlængede juleferie, har Mads besluttet at han ikke længere skal være på fast løn, men i stedet vil blive honoreret fra sag til sag. Den nye ordning betyder, at Jørgens løn vil falde til under det halve. Han går derfor til sin bror Hans Christian Varnæs i håbet om at kunne få nogle opgaver i banken. Men da bankens juridiske arbejde udføres af Viggo Skjold Hansen, og da Mads Skjern næppe er interesseret i, at Jørgen også skal arbejde som advokat for Korsbæk Bank, kan Hans Christian ikke hjælpe sin trængte bror.

Daniel Skjern er blevet syg, da lærer Andersen har sendt han uden for døren på årets koldeste dag. Ingeborg Skjern mener, at lærer Andersen er efter Daniel, da Mads Skjern forhindrede at han fik jobbet som hjælpeorganist. Mads tager direkte op til frk. Mikkelsen og sørger for at lærer Andersen bliver sagt op.

Vicki Hachel, der snart er færdiguddannet som lærer, henvender sig uopfordret til frk. Mikkelsen for at søge et job på skolen. Hun ønsker at slå sig ned i byen, da hendes far oberst Hachel er syg.

Hans Christian Varnæs får Viggo Skjold Hansen til at afstå den smule juridisk arbejde han laver for Korsbæk Bank, mod at lade ham bygge garageanlægget i familien Varnæs’ baghave i 3 etager i stedet for de aftale 2 etager. Det åbner nu muligheden for, at Jørgen Varnæs kan genstarte sin sagførerpraksis som advokat for Korsbæk Bank og dermed supplere sin løn hos Mads Skjern. Hans Christian opsøger derfor Mads Skjern og får hans accept på at Jørgen kan begynder at arbejde som advokat for Korsbæk Bank.

Lærer Andersen, der er blevet sat på porten af frk. Mikkelsen, er igen begyndt at spise på Jernbanerestauranten. Efter hr. Schwanns begravelse tager Violet Vinter og frk. Jørgensen ind på Jernbanerestauranten for at drikke kaffe. Violet Vinter fortæller, at hun har arvet et billede, som er mange penge værd. Da det kommer lærer Andersen for øre, at Violet Vinter er kommet til penge, kaster han sin “kærlighed” på hende.

Det viser sig, at Arnold Vinters ekskæreste Agnete Hansen er blevet gravid. Arnold går straks til sin mor Violet Vinter, der ikke bryder sig om Agnete. Hun forsøger at betale Agnete for at bortadoptere barnet. Hun tilbeder sig betænkningstid og spørger sig til råds hos hendes mor, som foreslår hende at tage imod tilbudet.

Mads Skjern har planer om at åben en række forretninger i andre sjællandske byer efter samme mønster som i Korsbæk. Den første skal ligge i Skælskør, og Mads tilbyder Arnold Vinter jobbet som bestyrer. Arnold siger ja til jobbet, men han har svært ved at skjule sin skuffelse over, at det ikke blev ham, der fik den ledige stilling som direktør på Graas Fabrikker.

Kort tid efter at Arnold Vinter har forladt byen, dukker hans kæreste Agnete Hansen op i Skjerns Magasin, hvor hun går amok og smadrer et spejl. Ingeborg Skjern tager sig af det og sørger for, at Agnete kommer med til Skælskør og bliver gift med Arnold.

Vist på tv:

13. december 1980
17. marts 1985
16. marts 1990
7. marts 1998
15. juni 1998
27. januar 2007
8. december 2012
9. december 2012

Produktionsår: 1980