Forfatter: Lise Nørgaard.
Spilletid: 82 minutter

Det er betalingsdag på Violet Vinters Danseskole, hvor Misse Møhge og hr. Schwann tjener lidt penge ved henholdsvis at spille klaver og skrabe penge ind. Efter det sidste dansehold går hr. Schwann med Violet Vinter hjem for at drikke kaffe. På Postgaarden støder de tilfældigt ind i frk. Jørgensen, som ellers forlod byen, da Damernes Magasin lukkede. Hun er kommet til byen for at søge job, men fortæller imidlertid, at hun er på ferie i Korsbæk.

Laura fortæller sit herskab, at Agnes Jensen måske kan begynde at arbejde for dem igen, da hendes mand, Lauritz Jensen og hans ven Herbert Schmidt har bestemt sig for at drage til Spanien for at slås mod fascisterne. Agnes, der lige har fået en søn, har svært ved at forstå, at hendes mand kan forlade dem til fordel for “vildt fremmede mennesker”. Oluf Larsen og Vicki Hachel forsøger også at få Lauritz til at blive – men uden held.

De to venner tager afsted for at deltage i den spanske borgerkrig. Lauritz Jensen får imidlertid kolde fødder, så han står af toget i Slagelse og vender hjem til sin familie.

Mads Skjern er kommet i modvind, efter at Godtfred Lund har stjålet kommunens kassebeholdning og forladt Korsbæk. Viggo Skjold Hansen ser sit snit til at bore dybere i sagen omkring Mads’ forhold til Godtfred Lund i forbindelse med sagen omkring byggegrunden ved banen.

Frk. Jørgensen får arbejde på Jernbanerestauranten, hvor hr. Schwann en dag får øje på hende. Da Violet Vinter får nys om, at frk. Jørgensen er vendt tilbage til byen, opsøger hun hende. Frk. Jørgensen går til bekendelse og fortæller om sin usle tilværelse som opvasker for tjener Boldt og om den ulykkelige tid hos hendes søster i Haslev. Violet Vinter fortæller hende, at familien Varnæs søger en selskabsdame. Frk. Jørgensen søger og får til Lauras store fortrydelse jobbet.

Kristen Skjern gør stadig kur til Elisabeth Friis, men deres familierelationer besværliggør forholdet. For at komme lidt væk inviterer Kristen hende på en rejse til Paris. Hun takker ja.

Iben Skjold Hansen, der også har et godt øje til Kristen Skjern, dukker en dag op i banken og forærer ham en julegave.

Under julemiddagen hos Violet Vinter fortæller hr. Schwann i al hemmelighed frk. Jørgensen, at Ulla Jacobsen har haft en affære med sin nu forhenværende chef Hans Christian Varnæs.

Kristen Skjern og Elisabeth Friis fejrer nytår sammen. Elisabeth fortæller Kristen, at hun gennem sin svoger, Hans Christian Varnæs, har skaffet ham et arbejde i en bank i Kolding, så de kan rejse væk og gifte sig. Kristen bliver sur, da han tror, at Hans Christian ønsker at skaffe ham af vejen. De kommer op og skændes, og Kristen fortæller Elisabeth om hendes svogers affære med Ulla Jacobsen.

Hos familien Varnæs lever Laura og frk. Jørgensen som “hund og kat”. Da det lige inden den årlige nytårsvisit kommer til endnu en konfrontation mellem de to, er det ved at blive for meget for Laura, som nu truer med at forlade sin plads.

Under nytårsvisitten bliver frk. Jørgensen sur og ked af det, da Vicki Hachel indirekte nedgør sin afdøde mand Albert Arnesen, som frk. Jørgensen var ulykkeligt forelsket i. Hun forlader selskabet og smækker med døren. Frk. Jørgensen irettesættes efterfølgende af Maude Varnæs, men hun afværger situationen ved at fortælle om Hans Christian Varnæs’ forhold til Ulla Jacobsen. Frk. Jørgensen forsøger efterfølgende at begå selvmord ved at drikke hårvand.

Hans Christian Varnæs vedstår sine gerninger og beder Maude Varnæs om forladelse. Maude har brug for at tænke over det hele og tager med sin søster Elisabeth Friis på en rejse til Schweiz.

Fru byrådssekretær Lund modtager en dag et brev fra sin mand, der opholder sig i Brasilien. Brevet indeholder det forsvundne notat om arealet ved banen. På bagsiden står der, at Mads Skjern har betalt Godtfred Lund for at fjerne notatet. Fru Lund opsøger Viggo Skjold Hansen, som forærer hende 200 kroner med løftet om, at alt nok skal ordne sig.

Iben Skjold Hansen opsøger Kristen Skjern og fortæller ham om brevet fra Godtfred Lund. Viggo Skjold Hansen stævner på vegne af fru Fernando Møhge Mads Skjern for bestikkelse. Skandalen truer, og Mads er på sammenbrudets rand.

Da Iben Skjold Hansen og Kristen Skjern pludselig gifter sig, trækker Viggo Skjold Hansen sagen mod Mads Skjern tilbage.

Da Maude Varnæs vender hjem fra Schweiz, har hun fået fornyet mod på tilværelsen og tilgiver sin mand for hans utroskab.

Vist på tv:

22. december 1979
3. marts 1985
2. marts 1990
21. februar 1998
13. juni 1998
16. december 2006
17. november 2012
18. november 2012

Produktionsår: 1979

Manuskript episode 12