Forfatter: Paul Hammerich.
Spilletid: 65 minutter

Agnes og Lauritz Jensen har besluttet for at gifte sig og flytte sammen. De lejer sig for 20 kroner om måneden ind i en af Katrine Larsens lejligheder ved branddammen i Korsbæk.

Da Møhgerne en dag er ud og spadsere, opdager fru Fernando Møhge, at Mads Skjern er ved at bygge en fabrik, på den grund, hvor kommunen har lovet at anlægge en park med en buste af hendes afdøde mand. Hun tager direkte hen til Hans Christian Varnæs i Korsbæk Bank for at beklage sin nød. Viggo Skjold Hansen, der også er tilstede i banken, viser med det samme stor interesse for sagen, da han øjner en chance for at få ramt på Mads Skjern. Fru Fernando Møhge finder et notat i sin bankboks, som bekræfter den aftale hun har indgået med kommunen om arealet ved banen.

Viggo Skjold Hansen begynder nu at se en sammenhæng mellem Godtfred Lunds pludselige skift fra Korsbæk Bank til Omegnsbanken og salget af grunden til Mads Skjerns konfektionsfabrik ved banen. Han opsøger derfor Godtfred Lund, og udspørger ham omkring sagen om arealet. Viggo Skjold Hansen tilbyder ham at vende tilbage til Korsbæk Bank, hvis han fortæller, hvad han ved. Godtfred Lund afviser tilbudet og går i stedet til Mads Skjern og forsøger uden held at afpresse ham til endnu et lån.

Da Viggo Skjold Hansen forlader Godtfred Lunds hus, møder han hr. Schwann, som er blevet inkassator. Han fortæller, at Godtfred Lund skylder penge alle vegne – undtagen i Skjerns Magasin.

Hans Christian Varnæs der også er gået ind i sagen og arealet, spørger Elisabeth Friis, om hun ved, om det er Mads Skjern, der er den anonyme giver af maleriet af borgmesteren. Elisabeth Friis forhører sig hos Kristen Skjern, der bekræfter at det er Mads, der betalte de 5.000 kroner for portrættet. Maude Varnæs fortæller, at Ernst Nyborg forlod maleriudstillingen på Postgaarden sammen med Mads Skjern.

En skandale lurer og Korsbæk Tidende stiller på forsiden spørgsmål om, hvorvidt Godtfred Lund modtog bestikkelse af Mads Skjern i forbindelse med byggeriet af konfektionsfabrikken. Mads er presset, og han bliver meget gal, da han finder ud af, at Kristen Skjern har fortalt Elisabeth Friis om maleriet. Mads beskylder Elisabeth for at holde på Kristen for at udspionere. Kristen tror til sidst, at Mads har ret, og Kristens og Elisabeths forhold går endnu en gang i stykker.

Da Agnes Jensen skal giftes, siger hun op hos familien Varnæs. Som afskedsgave får hun 100 kroner og en af Maude Varnæs’ kjoler. Som afløser for Agnes har familien Varnæs ansat den dovne og klumsede stuepige Oda.

Holger Jørgensen – Ingeborg Skjerns tidligere mand – dukker igen op. Denne gang i forbindelse med en nazistisk demonstration i Korsbæk. Mads Skjern havde eller sørget for, at han blev sendt til Canada, men på grund af hans straffeattest, blev han nægtet indrejse i landet. Han flyttede til København, hvor han fik arbejde hos en kommissionær, der fik ham med i nazistpartiet. Holger ringer til Ingeborg og de aftaler at mødes på stationen. Holger vil gerne se Ellen Skjern og have, at hun skal være stolt af sin far. Ingeborg siger til Holger, at han ikke længere er Ellens far.

Lauritz Jensen har travlt med sit politiske arbejde, som efterhånden tager mere og mere af hans tid. Lauritz er ved at komme for sent til sit eget bryllup, da han lige skal nå at indtelefonere en artikel til Arbejderbladet om Staunings forræderi mod arbejderklassen.

Agnes og Lauritz Jensen bliver gift på rådhuset og om aftenen holder de fest for deres venner i den nye lejlighed.

Dagen efter brylluppet ankommer den tyske digter Herbert Schmidt med toget til Korsbæk. Herbert er flygtet fra Hitlers Tyskland og skal for en tid bo hos Agnes og Lauritz Jensen.

Vist på tv:

1. december 1979
10. februar 1985
9. februar 1990
31. januar 1998
9. juni 1998
18. november 2006
27. oktober 2012
28. oktober 2012

Produktionsår: 1979

Manuskript 9. episode