Forfatter: Lise Nørgaard og Karen Smith.
Spilletid: 77 minutter.

Da maleren Ernst Nyborg ankommer til Korsbæk med toget, falder han i snak med Lauritz Jensen, der er i færd med at aflæsse malerierne. De får sig en øl på Jernbanerestauranten, og Ernst Nyborg inviterer Lauritz og “Fede” med til ferniseringen på Postgaarden.

Baron von Rydtger, der er formand for den lokale kunstforening og personlig ven af Ernst Nyborg, har skaffet den kendte maler til byen. Det viser sig imidlertid også, at Ernst Nyborg er Maude Varnæs’ gamle tegnelærer og kæreste.

Jørgen Varnæs og Gitte Graa besøger Korsbæk i forbindelse med maleriudstillingen. Da Jørgen en aften opsøger sin bror i banken, ser han Hans Christian Varnæs og Ulla Jacobsen kysse hinanden. Jørgen er egentlig kommet for at spørge Hans Christian, om Jørgen og Gitte Graa kan bo hos familien under deres besøg i byen. Maude Varnæs, der har haft et anstrengt forhold til Jørgen, efter han blev skilt, accepterer kun modvilligt besøget.

Godtfred Lund, der har store økonomiske problemer, indfrier til Viggo Skjold Hansens store overraskelse pludselig sin gæld i Korsbæk Bank og skifter til Omegnsbanken. Godtfred Lund får i den forbindelse hjælp af Mads Skjern, der har brug for byrådssekretæren i forbindelse med købet af byggegrunden til hans konfektionsfabrik. Da Godtfred Lund imidlertid er løbet ind i problemer med at få den gamle borgmesters tilladelse, foreslår han Mads at betale Ernst Nyborg for at male et portræt af borgmesteren. Mads bifalder idéen, men ønsker at være anonym.

Arnold Vinter, der nu har været ansat hos Mads Skjern i 4 år, avancerer til disponent og stiger til 400 kroner om måneden. Mads, der har planer med Arnold, råder ham til at lade være med at gifte sig, selv om han har haft en kæreste i lang tid. Arnolds mor, danselærer Violet Vinter, ønsker heller ikke, at han skal gifte sig med frisøreleven Agnete Hansen, som hun ikke finder fin nok.

Ernst Nyborg holder fernisering på Postgaarden. Mange af byens borgere møder op for at se den internationalt anerkendte kunstners billeder.

Jørgen Varnæs og Gitte Graa forlader hurtigt Postgaarden og tager hjem til familien Varnæs’ hus, hvor de drikker champagne og morer sig. Mens Gitte og Jørgen løber rundt efter hinanden i stue, kommer Hans Christian Varnæs pludselig hjem. Han bliver snart smittet af den glade og løsslupne stemning og inden længe sidder de alle tre i sofaen og drikker champagne og snakker om gamle dage. Gitte får den idé, at brødrene skal spille ludo om Laura, lige som de spille ludo om deres legetøj, da de var børn.

Løjerne får en brat afslutning, da Maude Varnæs kommer hjem, efter at have tilbragt nogle timer sammen med Ernst Nyborg. Maude kan fortælle at han bliver et par måneder i Korsbæk, da han skal male et portræt af borgmesteren.

Mens Ernst Nyborg er i Korsbæk, besøger han ofte Maude Varnæs, der liver op i hans selskab. Maude viser Ernst hendes tegninger, som han er meget skuffet over. Han fortæller Maude, at hun en gang havde talent for tegningen og tilbyder at hjælpe hende med at komme i gang igen.

Da det er fem år siden at Mads og Daniel ankom til Korsbæk for første gang holder Oluf og Katrine Larsen lille fest for familien. Mads forærer ved den lejlighed en Katrine et guldur og Ingeborg Skjern en pels magen til den han har fået nys om at Hans Christian Varnæs har køb til Maude.

Den musikalske trio bestående af Kristen Skjern, Elisabeth Friis og doktor Hansen mødes en aften hos Kristen for at spille kammermusik. Denne aften ser Kristen fra sit vindue, at Hans Christian Varnæs forlader banken sammen med Ulla Jacobsen. Hr. Schwann ser det også.

Ved afsløringen af borgmesterens portræt på rådhuset, møder Ingeborg Skjern og Maude Varnæs op i ens pelse. Maude går hjem og går i seng. Ingeborg beder sin mand om at returnere pelsen.

Da Jørgen Varnæs mangler penge til dækning af klientkontoen og en hytte i Schweiz, opsøger han sin bror for at bede om et lån i banken. Hans Christian Varnæs skaffer Jørgen pengene mod at få sikkerhed i Jørgens andel af familiegrunden på Fedet.

Maude liver snart op igen da Ernst Nyborg og Gitte Graa kommer på besøg. Da Gitte skal mødes med Jørgen Varnæs, inviterer Ernst Maude i byen. Hun takker nej, da hun har en aftale med sin mand om at de skal spise sammen. Da Hans Christian Varnæs imidlertid ikke kommer hjem, da han har en hemmelig aftale med Ulla Jacobsen, ombestemmer Maude sig og tager op på Postgården for at finde Ernst. Da hun kommer op på hans værelse, finder hun Gitte Graa liggende i hans seng. Maude bliver chokeret og skynder sig hjem.

Vist på tv:

24. november 1979
3. februar 1985
2. februar 1990
24. januar 1998
8. juni 1998
11. november 2006
20. oktober 2012
21. oktober 2012

Produktionsår: 1979

Manuskript 8. episode