Forfatter: Karen Smith.
Spilletid: 50 minutter

Der er valgmøde i den konservative vælgerforening. Aftenens hovedtaler er byens konservative folketingskandidat Jørgen Varnæs. Da Jørgen ankommer med toget fra København, kommer han halvejs i håndgemæng med den kommunistiske banearbejder Lauritz Jensen over et nyt jernbaneregulativ. Jørgen taber sin taske og hans papirer flyver ud over banelegemet. Han får ikke samlet alle papirerne op, og Lauritz finder to sider fra Jørgens valgtale.

Vælgermødet afholdes på byens mondæne hotel Postgaarden, hvor mange af byens borgere er mødt op for at høre Jørgens tale. Blandt tilhørerne er byens konservative støtter anført af konsul Holm, Hans Christian Varnæs og oberst Hachel. Derudover er Oluf Larsen, Mads Andersen-Skjern og Lauritz Jensen også mødt op.

Under talen finder Jørgen Varnæs pludselig ud af, at han mangler en del af manuskripten, hvorfor han bliver nødt til at improvisere. Lauritz Jensen træder hjælpende til med passager fra det fundne manuskript.

Ingeborg klarer sig godt i forretningen, hvor hun blandt andet køber ind hos de handelsrejsende. Mads Andersen-Skjern og Ingeborg har så travlt i forretningen at de søger efter en stuepige til at hjælpe Ingeborg med husholdningen og en ekspedient der kan hjælpe Mads i forretningen.

Tøjhusets skiftedagsannonce trækker flere kunder til og da baronesse von Rydtger skifter fra Damernes Magasin til Tøjhuset, ser det for alvor sort ud for Albert Arnesen. Hans økonomiske situation bekymre bogholderen i Korsbæk Bank hr. Stein, der ser sig nødsaget til at sende en rykker på grund af Arnesens overtrukne kassekredit. Hans Christian Varnæs kvier sig ved at skulle forulempe Arnesen, hvis farfar var med til at stifte banken.

Krisen i Damernes Magasin får også konsekvenser for forretningens nyuddannede ekspedient Arnold Vinter, der fortsat må arbejde for lærlingeløn, på trods af at han er udlært. Han finder ud af at han kan få mere end det dobbelte i løn ved at arbejde i Tøjhuset. Arnold får jobbet på den anden side af gaden til sin mor danselærerinden Violet Vinters store fortvivlelse.

Førstemanden i Damernes Magasin hr. Schwann arver pludselig 10.000 kroner fra sin onkel fra København. Albert Arnesen overtaler hr. Schwann til at skyde sin arv ind i Damernes Magasin mod at blive kompagnon i firmaet. Den økonomiske saltvandsindsprøjtning er ikke nok til at rede Arnesens, der også er begyndt at drikke.

Mads Andersen-Skjern udvider forretningerne og begynder at låne penge ud og handle med pantebreve i baglokalet. Han begynder også at tilbyde sine ansatte en højere indlånsrente end i byens eneste bank Korsbæk Bank. Han ansætter syersker, som kan skal sidde derhjemme og lave tøj til hans butik.

Tiden er ved at nærme sig, hvor familien Varnæs’ søn Ulrik skal til at begynde i skolen. Mads Andersen-Skjern vil gerne have Ingeborgs datter Ellen ind på den private skole, men det er ikke alle og enhver, der kan få sine børn ind på skolen. Privatskolens forstanderinde frk. Mikkelsen undskylder sig med pladsmangel og skolens principper om ikke at tage børn ind af ugifte kvinder. Mads fortæller, at han har planer om at gifte sig med Ingeborg inden skolen begynder, og at han vil levere billigere skoleuniformer og give procenter i form af legater og stipendier.

Vist på tv:

25. november 1978
30. december 1985
29. december 1989
13. december 1997
3. juni 1998
7. oktober 2006
15. september 2012
16. september 2012

Produktionsår: 1978

Manuskript 3. episode