Forfatter: Lise Nørgaard
Spilletid: 45 minutter

Den handelsrejsende Mads Andersen-Skjern og hans søn Daniel ankommer med toget fra Jylland til Korsbæk for at besøge byens manufakturhandler Damernes Magasin. Forretningen ejes og ledes af Albert Arnesen, som repræsenterer en af byens gamle og etablerede familier.

Med toget er også børnene Regitze og Ulrik Varnæs, sammen med deres tante Elisabeth Friis. De bliver hentet af deres forældre Hans Christian og Maude Varnæs, som er den førende familie i det søvnige lille provinssamfund.

Hans Christian er direktør for Korsbæk Bank. Hans kone Maude er en meget fin og sart dame, hvis primære opgave er at holde hus.

Hos familien Varnæs bor også Maudes søster, Elisabeth Friis, som hjælper sin søster med at opdrage børnene og føre hus.

I familien Varnæs’ kælder holder tjenestefolkene til. Laura er husets trofaste kokkepige, som har tjent familien gennem to generationer. Agnes Jensen er familiens unge stuepige, som udover at passe børnene også hjælper til med madlavning og rengøring.

Familien Varnæs holder selskab for Hans Christians lillebror højesteretssagfører Jørgen Varnæs, som er blevet de konservatives folketingskandidat i Korsbæk-kredsen. Jørgen er bestyrelsesmedlem i Korsbæk Bank og advokat i København, hvor han bor med sin kone Minna.

Med til middagen er inviteret familien Varnæs’ vennekreds bestående af:

– Hans Christians gudmor den 96-årige fru Fernando Møhge og hendes kuede og ugifte datter Misse.
– Familiens huslæge den joviale og fynske doktor Hansen.
– Enkemanden oberst Hachel, som er byens garnisonskommandant og far til Vicki.
– Den unge volontør i Korsbæk Bank Aage Holmdal, der har et godt øje til Vicki, er også med ved bordet.

Efter Mads Andersen-Skjerns besøg hos Damernes Magasin beslutter han sig for at undersøge forholdene omkring manufakturhandel i byen nærmere. Han har nemlig under sit besøg observeret, at kunderne ikke bliver behandlet ordentligt, medmindre de tilhører byens bedre borgerskab. Den snobbede førstemand i Damernes Magasin hr. Schwann er med sin overlegne behandling af kunderne med til at bekræfte Mads i, at der er grundlag for en konkurrerende manufakturhandler i byen.

Mads og Daniel Skjern tager efter besøget i Damernes Magasin hen til den folkelige Jernbanerestaurant, som bestyres af den rapmundede tjener Boldt. Der falder han i snak med den gemytlige grisehandler Oluf Larsen og hans venner – den kommunistiske jernbanearbejder Lauritz Jensen og den trivelige maler Frede Hansen.

Da Oluf Larsen og hans venner bekræfter Mads Andersen-Skjerns i hans iagttagelser omkring Damernes Magasin og forretningslivet i Korsbæk, beslutter Mads sig for at blive en ekstra dag i byen. Oluf Larsen inviterer Mads og Daniel med hjem på sin gård, hvor de får husly for natten. Næste morgen præsenteres de for familien, som udover grisehandlernes kone Katrine består deres fraskilte datter Ingeborg og hendes datter Ellen.

Mads Andersen-Skjern tager med sin nye ven Oluf Larsen ind til Korsbæk, hvor han køber en ejendom i byens hovedgade Algade. Huset ligger lige overfor Damernes Magasin.

Vist på tv:

11. november 1978
26. december 1984
25. december 1989
29. november 1997
31. maj 1998
23. september 2006
8. september 2012
9. september 2012

Produktionsår: 1978

Manuskript episode 1