Året der gik (2006)

Med en genudsendelse af Matador på kalenderen blev 2006 endnu et godt Korsbækår. Vanen tro bød året op mod jul på et par Matadorudgivelser.

Død inden for murerne

Illustration: Erik Werner
Illustration: Erik Werner

Året startede tragisk med et dødsfald i Matador-familien. Den 4. januar faldt John Hahn-Pedersen om i sin garderobe på Det Kongelige Teater kort for han skulle på scenen i stykket ”Inden for murerne”. Udover sin rolle som den jødiske bogholder hr. Stein i Matador huskes John Hahn-Pedersen fra tv-serien Taxa, hvor han spillede rollen som den alkoholiserede formand for Krone Taxa Verner Boye-Larsen. John Hahn-Pedersen nåede før sin dø også at medvirke i Krøniken, hvor han spillede rollen som forlagsdirektør Berg. John Hahn-Pedersen blev 75 år.

Matadorkanonen

Den 24. januar blev Matador indlemmet i Kulturministeriets nationale kulturkanon over uomgængelige og umistelige værker fra den danske kulturarv. Selvom Matador er en tv-serie fik værket plads i kategorien ’Film’. Her kom Matador blandt andet i selskab med så skelsættende og internationalt prisbelønnede værker som ’Sult’, ’Babettes Gæstebud’ og ’Pelle Erobreren’.

På gensyn

Så skulle der gå næsten otte måneder før der igen kom en Matador-begivenhed, som var værd at skrive om. Det var til gengæld en begivenhed, som landets Matador-fans havde ventet 8 år og 3 måneder på – nemlig den 6. visning af Matador på tv. Hele herligheden blev skudt i gang lørdag den 23. september og sluttede med 12. episode den 9. december. De resterende 12 episoder bliver vist fra den 13. januar 2007. På trods af at Matador er blevet vist mange gange i årenes løb, trækker serien stadigvæk i gennemsnit over 1,6 millioner seere.

Matador for fuld musical

Foto: DR/SandrewMetronome
Foto: DR/SandrewMetronome

Den 24. oktober blev det på en stort anlagt pressekonference endeligt officielt, at Radiounderholdningsorkestret i samarbejde med Bent Fabricius-Bjerre og instruktør Peter Langdal arbejder på den Matadormusical i Operaen.

Interessen for musicalen viste sig at være så stor, at billetterne til de 22 forestillinger blev udsolgt på ganske få dage. Den overvælgende interesse fik arrangørerne til at kigge så dybt i kalenderen, at det lykkedes at programsætte et par ekstra forestillinger og der arbejde på at finde en sammenhængende ny periode i 2008. Matadormusicalen som har Flemming Enevold, Lotte Andersen, Sonja Richter og Jens Jørn Spottag i hovedrollerne har premiere den 10. juni 2007. Læs mere…

Nye bøger

Den 27. oktober så årets første Matador-bogudgivelse dagens lys. Bogen hedder ”Matador – hverdagsliv 1929-1947” og er skrevet af journalist Peter Sloth i samarbejde med Lise Nørgaard. Bogen består af tidstypiske emner som kvindekamp, abort, homoseksualitet og besættelsestiden, der alle hænges op på beboerne i Korsbæk og omegn. Læs mere…

Få dage efter udkom årets anden bog – ”Juletraditioner med Matador” skrevet af Dan Melchior ligeledes i samarbejde med Lise Nørgaard. Bogen handler om danske juletraditioner i 1930’erne og 40’erne og tager udgangspunkt i Matadors univers, seriens hovedpersoner, og hvordan de holdt jul i Korsbæk. Bogen indeholder i den forbindelse emner som juletræet, gaverne, jul under krigen, julemanden, kirkegang m.m.

Ny boks

 Foto: SandrewMetronome
Foto: SandrewMetronome

Den 7. november udgav SandrewMetronome en ny Matador-dvd-boks udformet som en bog med plysindbinding og guldtryk. Som noget nyt indeholder den nye boks engelske undertekster, en 32 sider booklet og en bonus-dvd med ekstramateriale. Bonus-dvd’en indeholder blandt andet et interview med Lise Nørgaard, Malene Schwartz, Holger Juul Hansen, Per Pallesen, Elin Reimer, Ghita Nørby, Kirsten Olsen, Jesper Langberg. Derudover er der en snak med Bent Fabricius Bjerre om Matador-temaet og forskellige Matador-gensyn fra DR-arkivet. I skrivende stund har Matador på dvd i alt solgt over 1,2 millioner dvd’ere. Læs mere…

Jubi for Ghita

Den 2. december kunne Ghita Nørby fejre 50 års skuespillerjubilæum i forestillingen Blanche & Marie på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. Teatret havde opstil­let en storskærm, der viste den sidste del af forestillingen og den følgende hyldest på scenen.

Ghita Nørby skulle havde fejret jubilæet på Det Kongelige Teater, hvor hun har optrådt en stor del af din sin karriere, men på grund af forskellige omstændigheder måtte hendes jubilæum udskydes til forestillingen på Betty Nansen Teatret.

En a-Ha-oplevelse

Som afslutning på årets Matador-visninger på DR1, blev der den 15. december sendt en specialudgave af underholdningsprogrammet aHa med Jarl Friis-Mikkelsen som vært. Blandt gæsterne kunne på de ene hold opleves Holger Juul Hansen alias Hans Christian Varnæs og Malene Schwartz alias Maude. På det andet hold var Flemming Enevold og Lotte Andersen, som i sommerens musical på Operaen skal udfolde rollerne som bankdirektørpar.