Året der gik (2004)

2004 blev endnu et begivenhedsrigt Matador-år med nye astronomiske salgstal for Matador på dvd, flere nye Matador-udgivelser, et par runde fødselsdage og et dødsfald.

VHS i hjemmet

I forbindelse med 100-års jubilæet på ’Hjemmet’ – Lise Nørgaards gamle arbejdsplads – fik man den 12. januar sammen med ugebladet 1. episode af Matador på video. Bladet indeholdt også et stort Korsbæk Bingo med en stor spilleplade med billeder af de populære personer fra Matador. Et spil som naturligvis krævede at man uge for uge købte ’Hjemmet’ og fik de nye binogtal. Inde i bladet var der også et tilbud om at melde sig ind i Hjemmets Matadorklub – en klub som ved nærmere gennemsyn viste sig at være fuldstændig identisk med Videoklubben Matador. Der var tydeligvis tale om et sidste krampagtigt samarbejde mellem to Egmont selskaber om at få skilt sig af med de sidste forældede VHS-udgaver af Matador.

Fabulous Fabric

Foto: Carsten Andersen
Foto: Carsten Andersen

2004 blev et fantastisk år for Matadors huspianist Bent Fabricius-Bjerre. Den 19. april udgav den evigt unge Bent Fabric dance-cd’en ’Jukebox’ i samarbejde med så hippe folk som Allan Wegenfeldt, Remeé, Søren Rasted, Peter Frödin m.fl. Numrene ’Shake’ og ’Jukebox’ blev to af sommerens største hits og sidstnævnte blev mediekoncernen Coca Cola så begejstret for, at de valgte at bruge numret i en reklamefilm for det tyske, østrigske og schweiziske marked.

I foråret komme det også frem, at Bent Fabricius-Bjerre arbejder på en Matador-musical, som forventes at være færdig i 2006, hvor forestillingen skal sættes op på Det Kongelige Teater.

Den 5. december modtog Bent Fabricius-Bjerre 8-dobbelt platin for Matador, som havde rundet 640.000 solgte dvd’ere. Et salgstal som inden årsskiftet nåede at runde 700.000.

2 dage senere fyldte Matadors huspianist 80 år. I den forbindelse indstiftede han Bent Fabric-prisen, som først gang gik til Lars H.U.G, som udover en check på 50.000 kroner blev belønnet med en indspilning med Radiounderholdningsorkesteret.

Doktorens død

Den 13. september døde skuespilleren Ove Sprogøe i en alder af 84 år. Ove Sprogøe var med sin fantastiske rolle som den sympatiske og joviale doktor Hansen en væsentlig årsag til at Matador blev så elsket og folkelig, som den blev.

Matador var dog kun en lille brik i Ove Sprogøes store livspuslespil, som udover et utal af roller på teatret og tv også talte 156 filmroller – en præstation, som tilskriver han titlen som ’Danmarks flittigste filmskuespiller’. Hans største præstation er uden tvivl rollen som den geniale og uheldige vaneforbryder Egon Olsen, som han nåede at spille hele 14 gange i perioden 1968-1998.

Omkring 3½ måned efter sin død udkom hyldestbogen ’En fynsk vulkan’ redigeret af journalist Nina Vedel-Petersen. Bogen indeholder blandt andet bidrag af venner og kollegaer som Helle Virkner, Ghita Nørby, Malene Schwartz, Lise Nørgaard.

Matadorjulegaver

Foto: Janus Madsen
Foto: Janus Madsen

Meget belejligt til julehandlen udgav DR-Multimedie den 3. november to nye Matador-produkter. Den ene var en kogebog med titlen ’Lauras gæstebud’ med opskrifter og anekdoter fra de varnæske køkkenkatakombere. Den anden var en kalender for 2005 med 12 store og 36 mindre billeder fra 12 forskellige Matador-lokationer.

I rækken af året Matador-relaterede udgivelser bør også nævnes Holger Juul Hansens lille bog med skuespilleranekdoter ’Bag rampelyset’ fra Gyldendal.

Runde fødselsdage

Den 29. november fyldte Nordisk Films grand old man Erik Balling 80 år. Præstesønne fra Nyborg der siden han startede sin film karriere på Nordisk Film i 1946 har instrueret, produceret og lavet idéoplæg til nogen af historiens største danske film- og tv-produktioner.

En af hans faste samarbejdspartnere og foretrukne skuespillere Morten Grundwald rundede den 9. december også et skarpt hjørne. Den nu 70-årige teaterdirektør havde en meget beskeden rolle i Matador, men har med rollerne som Benny og Frede spillet sig ind i vores bevidsthed.

I kategorien af ’halvrunde’ fødselsdage bør nævnes Lis Løwert, som den 6. december kunne fejre sin 85-års-dag.

Matador på linjen

For andet år i træk lancerede Matador-online en julequiz med forskellige Matador-præmier. Hovedpræmien var også den gang den eksklusive Matador-kollektion. Quizzen var i år lavet som en professor-quiz, hvor kun de største entusiaster kunne gøre sig håb om at svare rigtigt og deltage i lodtrækningen om de 6 forskellige præmier.

Trafikken på hjemmesiden har igen i år været overvældende, og det er med stor tilfredshed, at vi i år har rundet vores besøgende nummer 100.000.