Prinsesse til medaljeoverrækkelse

Royale brevkasse! (fra Billedbladet, nr. 47, 1997)

I TV-serien ‘Matador’ bliver kokkepige Laura hædret af ‘Selskabet for Trofast Tyende’ for for 25 års lang og tro tjeneste hos familien Varnæs. Hun får en medalje overrakt af en prinsesse. Er det ren fiktion eller er oplysningerne historiske korrekte?

Venlig hilsen Peter M., Odense

Kære Peter!

Det er fri opfindelse. Vi har talt med ‘Det kvindelige velgørende Selskab’, der oplyser, at der uddeles pengegaver. Selskabet er stiftet af Frederik VI’s dronning Marie Sofie Frederikke i 1806. Hun fik samlet penge ind til en fond til støtte for ældre damer, der havde været i huset hos en familie i en lang årrække. Man havde ikke den sociale forsorg, vi kender i dag, så der var stærkt brug for støtte hos mange.

Legatet uddeles stadig, men inflationen har gjort formuen mindre. På Marie Sofie Frederikkes fødselsdag den 18. oktober får 60-65 kvinder hver et lille beløb. Det sker i Garnisons Kirke i København ved en kirkelig højtidelighed. I de år, som ‘Matador’ beskriver, var det arveprinsesse Caroline-Mathilde, der uddelte legatet. I de senere år er uddelingen overtaget af hendes datter, prinsesse Elisabeth.

Venlig hilsen Poul Jørgensen