Klubben på Postgaarden

Hej brevkasse

Jeg vil gerne vide lidt om Klubben, som Hans Christian Varnæs og andre af Korsbæks spidser er medlem af.

Hvad foregik der i Klubben udover kortspil og middage? Havde klubben deres eget lokale på Postgaarden? Kunne man mødes i klubben hver dag/aften?

Var det udbredt med sådanne klubber 30’erne og 40’erne. Hvad var egentlig klubbernes formål? Hvad skulle der almindeligvis til for at blive medlem?

Jeg håber, at I kan besvar lidt af det.

Med venlig hilsen

Carsten Rask (Ribe)

I de fleste provinsbyer var der en sådan klub på det hotel, borgerskabet hjemsøgte. Medlemmerne var fra den lokale Borgerforening, hvortil man blev balloteret – enhver kunne altså ikke få adgang, og både Mads og Kristen blev længe holdt udenfor. Borgerofreningen havde foruden klubliv med kortspil, billard o.l. i særlige lokaler, også store fester med kone og børn. Det var sædvane, at en sel af byens spidser lige smuttede indenfor i klubben og tilbragte et par hyggetimer, før de gik hjem til det familiære middagsbord. Klublivet var faktisk en pendant til damernes kaffe- og the-slabberaser, også kaldet visitter. Fra begge foreteelser udgik der inspiration til bysladder på et højere plan.

Hilsen Lise Nørgaard