Året der gik (2003)

I forbindelse med årsskiftet vil vi her på redaktionen gerne gøre status og markere de begivenheder og mærkedage, som tv-serien Matador har haft i 2003. I det nye år vil vi følge denne artikel op med beretninger om, hvordan Matador har markeret sig i de mange foregående år.

Farvel til konsulinden

2003 er uden tvivl det største Matador-år i lange tider, men året startede beklageligvis med et dødsfald. Den 12. august takkede endnu en af Matadors store personligheder af – skuespillerinden Else-Marie Juul Hansen døde i en alder af 98 år. Else-Marie var i befolkningen nok mest kendt som overklasseløget fru konsulinde Holm i Matador, men hun har tidligere i sin karriere fejret store triumfer som danserinde og operettesangerinde.

Foto: Claus Corfixen
Foto: Claus Corfixen

Gensyn med genstande fra Matador

Den 25. september stod Matadoronline sammen med Djohn Sørensen fra Ringe som arrangører for en Matador-tur, hvor deltagerne med selvsyn kunne opleve nogle af de få tilbageværende genstande fra serien. 40 medlemmer af Fanklubben Matador fik tilbudet om at deltage på turen, som startede i forevisningssalen på Nordisk Film på i Valby. Som en joker dukkede John Hahn-Petersen alias hr. Stein op og fortalte anekdoter og besvarede spørgsmål om tilblivelsen af Matador. Derefter blev der mulighed for at se noget af møblementet og nogle af kostumerne fra Matador. Inden turen gik videre til rekvisitlageret Scanprops på Østerbro fik samtlige deltagere mulighed for at tage en brosten eller flise fra Algade (terrænet bag scene 5) med hjem, da området var under kraftig ombygning. På Scanprops blev vi modtaget af Matadors chefrekvisitør Magnus Magnusson, som lod os gå frit rund på det 3 etagers store rekvisitlager for at lede efter genstande fra Matador.

Jubilæumsdønninger

November måned blev uden tvivl en af de største måneder i serien lange liv. I november kunne serien nemlig fejre sit 25 års jubilæum for første visning på tv i 1978. Den store dag blev i dagene før fulgt op i de fleste landdækkende medier. Vi har her valgt nogle af største.

Den 5. november var Lise Nørgaard gæst i Profilen på DR1, hvor hun naturligvis blev stillet en række spørgsmål om de mange år, som var gået siden tilblivelsen af Matador (link til udsendelsen på DR).

Lørdag den 8. november, var et hold bestående af Lise Nørgaard, Malene Schwartz, Bent Fabricius-Bjerre og John Hahn-Petersen samlet på DR1 til en jubilæumsudgave af underholdningsprogrammet aHa med Jarl Friis Mikkelsen som vært. Deltagerne fik naturligvis spørgsmål om Matador samt spørgsmål fra året 1982.

Dagen efter havde Ekstra Bladet et 12 siders stort tillæg under overskriften ’25 år med Matador’. Tillægget indeholdt et stort interview med Lise Nørgaard, den videre skæbne for udvalgte Matador-karakterer og -skuespillere, billeder af eksisterende Matador-eksteriører samt en Matador-quiz.

Foto: Claus Corfixen
Foto: Claus Corfixen

25 år på skærmen

Den 11. november oprandt så dagen for Matadors 25-års jubilæum. Lørdag den 11. november 1982 kl. 20.03 var det præcis første gang at Matador blev vist for offentligheden på Danmarks Radio. Begivenheden blev fejret med et pressemøde på Søpavillonen i København, hvor der var ‘pyntet op’ til sølvbryllup med æresport, hornmusik, taler og en sang. En stor skare af de tilbageværende Matador-skuespillere – blandt andre Hans Christian Varnæs, Elin Reimer, Jens Arentzen, Per Pallesen, Malene Schwartz, Vera Gebuhr, Birthe Backhausen og Holger Perfort – samt Lise Nørgaard og Bent Fabricius-Bjerre var mødt på for at fejre sølvbruden. Pressen var naturligvis også mødt talstærkt op, hvilket gav folk hjemme i stuerne mulighed for at kigge med i tv-programmerne ’19 direkte’ og ‘Go’ aften Danmark’ og læse mere om begivenheden i diverse aviser og ugeblade.

Foto: Sandrew Metronome
Foto: Sandrew Metronome

Mere platin

Sølvbryllupet-arrangementet blev belejligt nok også brugt til at hædre Lise Nørgaard med 3-dobbelt platin for 240.000 solgte Matador-dvd’ere. Det fantastiske salgstal – opnået på kun to år – sikrende Matador en ny Danmarksrekord som den mest solgte danske dvd-udgivelse nogensinde. Allerede i starten af december var salget af Matador steget med endnu 80.000 eksemplarer, hvilket beretteriger Matador til endnu en gang platin. Det fantastiske salg afspejler naturligvis Matadors popularitet i befolkningen, men det bør også ses i lyset af dvd-mediets eksplosive fremgang. Ifølge Dansk Statistiks opgørelse for 2003, så er der nu en dvd-afspiller i hver 3. danske husstand. Efterspørgslen på dvd’erne op til jul var så stor, at butikkerne midt i december måtte melde alt udsolgt af Kollektionen.

Jubilæumsbog

Den store jubilæumsdag den 11. november blev også valgt til at udgive og promovere en ny bog om Matador – skrevet af ‘skaberen’ selv. Lise Nørgaard fortæller i bogen ‘Et liv med Matador’ om den store indflydelse serien fik – også på hendes personlige liv. Hun kigger bag kulisserne og fortæller om, hvordan Matador blev til, og hvordan ideen til rollerne og handlingen blev skabt. I slutningen af bogen løfter hun sløret for, hvordan det siden hen gik de elskede borgere i Korsbæk.

På Bogforum i København den 21. november var Lise Nørgaard af to omgange på ‘banen’ for at fortælle om sin nye bog.

Interessen for bogen var så stor, at boghandlerne allerede midt i november måtte melde alt udsolgt. Heldigvis kom et nyt oplag på gaden en lille måneds tid efter, så endnu flere kunne nå at få bogen lagt under juletræet.

Når det regner på præsten…

Al den hæder og medfølgende omtale, som Matador fik i året løb, betød naturligvis en stigende interesse for serien. Den store interesse satte sit tydelige præg på seriens hjemmeside (nærværende), hvis fanklub den 13. december rundede medlem nummer 2.000.

December-quiz

Året afsluttes med en onlinequiz, hvor brugerne af Matadoronline, ved at besvare spørgsmål om serien, kunne vinde forskellige Lise Nørgaard-signerede præmier. Udover forskellige Matador-bøger og dvd’ere kunne man ved årsskiftet blive den heldige vinder af dvd-kollektion.