Året der gik (2002)

2002 blev et år, som vi Matador-fans primært vil huske på grund af et dødsfald, en fødselsdag og en hædring.

Farvel til Henning Bahs

Den første Matador-nyhed det år omhandlede beklageligvis et dødsfald i ‘Matador-familien’. Den 29. marts døde Henning Bahs i en alder af 74 år – kun få dage før han kunne have fejret sit 50-års jubilæum på Nordisk Film. I Matador var Henning Bahs som bekendt scenograf og dermed manden bag Korsbæk og provinsbyens talrige og tidsrigtige interiører og eksteriører. Derudover var Bahs kendt og elsket for sin opfindsomhed i forbindelse med de 14 Olsen-banden-film, hvor han både var medforfatter og scenograf.

Bog om scenografien i Matador

Henning Bahs arbejdede frem til sin død på ‘En lille bog om scenografi’, som udkom i sommeren 2002. Bogen tager udgangspunkt i hans arbejde med Matador i årene 1977-1981 og indeholder en lang række af mesterens egne tegninger og beskrivelser af de meste fremtrædende dekorationer i serien. Bogen – der blev igangsat og udgivet af vennen Viggo Bentzon – var tænkt som en hyldest til Henning Bahs og som et eksempel på eksemplarisk scenografi.

Fødselsdagen

Den 14. juni var der grund til at kippe med flaget, da Matadors mor Lise Nørgaard kunne fejre sin 85-års fødselsdag. Hendes lange liv har budt på mange flotte og folkelige præstationer. Udover ‘Matador’ kan vi blandt andet takke Lise Nørgaard for radioføljetonen ‘Karlsens kvarter’, tv-serierne ‘Én stor familie’ og ‘Mor er major’, bøgerne ‘Med mor bag rettet’, ‘Volmer. Portræt af en samfundsstøtte’, ‘Julen er hjerternes fest’ og sidst men ikke mindst de to erindringsbøger ‘Kun en pige’ og ‘De sendte en dame’. Hvad mange sikkert ikke kan huske, så bør vi også takke Lise Nørgaard for, at hun i starten af 70’erne gennem sit lokalpolitiske arbejde kæmpede for at gøre Strøget til gågade.

Platin

Matador DVD’erne gik som varm brød, og den 16. november blev Lise Nørgaard på bogmessen i Forum hædret med platin for et salg på 80.000 solgte DVD’ere. Det aktuelle salgstal lå på det tidspunkt (kun et år efter udgivelsen) ret faktisk på 125.000 – hvilket var 50% flere eksemplarer end udgiveren Sandrew Metronone havde forventet.

Julekalender-quiz

På Matadors hjemmeside blev der den 1. december skudt en stor julequiz i gang. Hver dag frem til jul blev der offentliggjort et nyt Matador-spørgsmål med udgangspunkt i seriens 24 episoder. De første 23 spørgsmål blev præmieret med en Matador-dvd-disk og på selve juleaftens dag kulminere quizzen med muligheden for at vinde en specielfremstillet guldboks signeret af Lise Nørgaard og Erik Balling. Med omkring 500 daglige besvarelser, blev quizzen et stort tilløbsstykke.

Matador hensidan

Fra den 2. december var det for en del danskere muligt at se Matador i fjernsynet, da den svenske tv-station TV4 på alle hverdage sendte Matador. For at få passet Matador ind i imellem reklameblokkene på den kommercielle tv-kanal klippede man serien over i 32 lige store dele – til stor frustration for de mange fans på begge sider af Øresund.

Matadors mor fyldte 85 år i 2002 og indkasserede endvidere platin for salget af Matador på DVD.