Året der gik (2000)

Det første år i det nye årtusinde gik ikke over i historien som det store Matador-år. På trods af det magre år, er det alligevel lykkedes at grave et par begivenheder frem.

DR’s og Lauras store dag

Illustration: Erik Werner
Illustration: Erik Werner

Da Danmarks Radio i foråret 2000 skulle fejre 75 års jubilæum, blev Matador og andre af fortidens store tv-succeser trukket frem i lyset i forbindelse med en række ‘Tast en Favorit’-aftener.

På selve jubilæumsdagen den 1. april var ‘Matador’ (16. episode – Lauras store dag) på ‘stemmesedlen’ sammen med tv-teatrets opsætning af Gustav Wieds ‘Skærmydsler’ fra 1961 og Henri Nathansens ‘Indenfor murerne’ fra 1963.

Ikke uventet løb Lise Nørgaards yndlingsafsnit af Matador af med en komfortabel sejr.

Så lørdag den 1. april 2000 kl. 20.05 blev ‘Lauras store dag’ vist på dansk tv for 6. gang.

Illustration: Erik Werner
Illustration: Erik Werner

Farvel til faster Anna

Den 10. april døde Matador-skuespillerne Kristen Rolffes i en alder af 71 år.

Hun havde ganske vist kun en ganske lille rolle i serien, men hendes fantastiske præstation som Mads og Kristen Skjerns missionske søster Anna i 15. episode, har efterladt et stort og imponerende indtryk.

Selvom Kirsten Rolffes medvirkede i en lang række film, huskes hun nok – udover Matador – bedst for sin medvirken i tv-serierne ‘Én stor familie’ som den skrappe og cigarrygende Rigmor Gramme og i ‘Riget’ som synske fru Drusse.

Salg af dvd-rettigheder

Bag kulisserne var året præget af heftig Matador-aktivitet, da Danmarks Radio stod foran at skulle sælge rettighederne til udgivelse af serien på det nye og fremadstormende medie dvd.

Da Matador i 1993 blev sat til salg på VHS-bånd for private gennem kuponhæfter, var det ikke overraskende Egmont-koncernen – der blandt andet ejer Nordisk Film og som var co-producent på Matador – der løb med rettighederne.

Med et imponerende salg over 1 millioner videobånd på bare 7 år, var det oplagt at Egmont-koncernen skulle fortsætte den formodede succesen med det nye medie, men distributionsselskab Sandrew Metronome havde også meldt sig på banen og budt på guldægget Matador. Overraskende for de fleste blev det Sandrew Metronome der løb med ‘sejren’ og dermed dvd-rettighederne.

Oprensning

Opgraderingen af Matador til dvd startede i slutningen af året og stod på i næsten et år. På billedsiden ultralydrensede man den originale 16 mm-version for at fjerne støv og snavs. Derefter blev filmen scannet og overført til et digitalt format. Derudover blev der justeret lys, farve og kontrast scene for scene for at fjerne originalens rødlige nuance og andre uregelmæssigheder. Til sidst blev diverse huller og ridser fyldt ud og ‘malet op’.

Det originale magnetbånd med lydsporet, blevet ligeledes overspillet til et digitalt medie, hvorefter støj og båndsus blev minimeret. Svage sider af lydsporet blev forstærket og manglende lyde blev i enkelte tilfælde genskabt. Udover den gennemgående rensning og justering af billede og lyd blev der foretaget 200-300 rettelser pr. episode.

Da aftalen om udgivelse af Matador på DVD var faldet på plads mellem Danmarks Radio og Sandrew Metronome startede et storslået Matador-år. Sandrew Metronome hyrede et digitalt filmlaboratorium, som i løbet af den første halvdel af året skulle optimere den over 20 år gamle serie. På billedsiden blev den originale 16 mm-version ultralydbehandlet og renset for støv og snavs, hvorefter den blev scannet og overført til et digitalt format. Det originale magnetbånd med lydsporet blev ligeledes overspillet til et digitalt medie, hvorefter støj og båndsus blev minimeret og svage sider af lydsporet blev forstærket. Med 200-300 billede- og lydreguleringer pr. episode fik Matador et ‘new look’.