Korsbæksagaen – del III

Det store arbejde som den hårde kerne bag Matador havde lagt i at finde egnede gadepartier og bygninger til Korsbæk var ikke spildt. En del bygninger fra forskellige sjællandske provinsbyer blev valgt ud og kom til at spille en vigtig rolle i gadebilledet i Korsbæk. I denne del af sagaen tager vi en tur rundt på Sjælland for at besøge nogle af de velkendte bygninger.

Køge

Vi starter rundturen i Køge, hvor flere lokaliteter blev fundet. Bedst kendt er nok Sankt Nikolaj Kirken, som i Korsbæk fik navnet Vor Frue Kirke. Den smukke 1200-tals kirke fra Køge er faktisk det første man overhoved ser i Matador. Kirken spiller serien igennem en vigtig rolle og danner flere gang baggrund for byens kirkelige begivenheder. Blandt de væsentligste bør nævnes Erik Skjerns dåd (6. episode), hr. Schwanns begravelse (14. episode) og Ellen Skjerns bryllup (18. episode).

Foto: Matadoronline
Foto: Matadoronline

Efter sigende skulle Kathrine Larsens hus ved Branddammen, hvor Lauritz og Agnes lejer sig ind i en af lejlighederne (9. episode) også befinde sig i Kirkestræde lige bag ved Vor Frue Kirke, alias Sct. Nicolai Kirken.

Gedser

Næste stop er Gedser, hvor den lokale stationsbygning fik rollen som Korsbæk Station. Bygningen danner rammen om alle udendørsoptagelser på Korsbæk Station. Omkring valgte af bygning skrev Erik Balling således i bogen ‘Historien om Matador’:

Foto: www.danskefilm.dk
Foto: www.danskefilm.dk

Gedser Station blev valgt i samråd med DSB og veteranbanen, som kom med toget. Stationen var ikke særlig trafikeret, og vi kunne arbejde ret uforstyrret. Et minus var, at der ikke var noget Jernbanehotel ved stationen. For at holde fast i illusionen tog vi et par gange restaurantens vindue med til Gedser og stillede det op, så vi kunne optage nogle passagebilleder, som om de var set inde fra Jernbanehotellets restaurant.

Skævinge

Udendørsoptagelserne fra Korsbæk Station er taget på Skævinge Station, 15 km sydvest for Hillerød.

Skævinge station har flere gange optrådt i gamle danske film, blandt andet: Soldaterkammerater på sjov og Bussen.

Hillerød

Foto: www.danskefilm.dk
Foto: www.danskefilm.dk

Korsbæk Rådhus, som danner rammen om Agnes’ og Laurtiz’ bryllup (9. episode) ligger i virkelighedens verden på Torvet i Hillerød, hvor bygningen til daglig huser byens politistation. En anden del af politistationen, blev brugt som arresten i Korsbæk, hvor Oluf Larsen under krigen tilbringer 30 dage for at have fornærmet værnemagten (18. episode).

Ringsted

Den Kongelige Postgård i Ringsted fik i Matador “rollen” som byens mondæne Hotel Postgaarden. Etablissementet danner rammen for mange af byens aktiviteter. Udover restaurant- og hotelvirksomhed er Postgården stedet for byens danseskole samt aktiviteter som borgermøder, politiske arrangementer, udstillinger, basarer m.m., men det er kun ganske få gange, at man får lov til at se bygningen udfra. Postgaardens smukke facade vises blandt andet frem, da byrådssekretær Lund med frue spiser middag i restauranten efter den gamle borgmesters begravelse (11. episode),

Valby

Ikke langt fra Nordisk Films studier i Valby, fandt man nogle velegnede men mere perifere villaer. Eksempelvis ligger Byrådssekretær Lunds hus på Amalie Skrams Allé. Man ser huset, da hr. Schwann som inkassator (9. episode) kommer for at kræve penge ind, og da Viggo Skjold Hansen besøger Lilly Lund efter at hendes mand er stukket af med kommunekassen (11. episode).
På Amalie Skram Allé kun 300 meter fra byrådssekretærens hus ligger den villa, hvor Ulla Jacobsen en sen aften får foretaget en illegal abort.

Ved Roskilde

Reerslev-Stærende i nærheden af Roskilde fandt man Kathrine og Oluf Larsen gård, som gennem hele serien danner rammen for en lang række udendørsscener. Bedst huskes nok scenen, hvor Oluf Larsen køres væk af to tyske soldater, efter fundet af et billede af Hitler på undersiden af lokumsbrættet (18. episode). Fra gården i Korsbækhuse huskes også den bevægende scene, hvor Mads Skjern belønner Ellens skolearbejde med en hest og hvor Kathrine som modtræk forærer Daniel en hest for at være en god og kærlig dreng (11. episode).

Gården skulle efter sigende været blevet revet ned for flere år siden, og i dag ligger der en stor grusgrav der, hvor gården i sin tid lå.

Holte

Foto: www.danskefilm.dk
Foto: www.danskefilm.dk

På Dronninggårds Allé i Holte ligger Mads Skjerns herskabsvilla, som han køber. Huset ses flere gange udefra i forbindelsen med diverse ankomster og afgange fra familien Skjerns residens. Ifølge manuskriptet ligger villaen ud til Korsbæk Fjord, men ‘havudsigten’ fra stuevinduet er i virkeligheden Furesøen.

Bagsværd

Skovpavillonen lidt uden for Korsbæk, der ofte er målet for det bedre borgerskabs weekendudflugter er i virkeligheden slotspavillonen ved Bagsværd Sø. I serien stifter man bekendtskab med Skovpavillonen, da Jørgen Varnæs tages på fast gerning sammen med sin smukke veninde Gitte Graa (4. episode). Det er også på Skovpavillonen at Kristen Skjern for første gang møder sin kommende kone Iben Skjold Hansen (10. episode).

Andre lokaliteter

Hvis nogen af jer ved, hvor Skjold Hansens hus, frk. Mikkelsens privatskole, cykelhandler Nielsens forretning eller nogle af de andre bygninger, som ikke er omtalt i artiklen her befinder sig i virkeligheden, vil vi her på redaktionen meget gerne høre fra jer. Og hvis nogen af jer ligger inde med billeder af bygningerne eller har mulighed for supplere de eksisterende, vil vi også meget gerne høre fra jer.

Næste del af Korsbæk-sagaen går vi om bag facaderne og kulisserne for at kigge nærmere på de mange tidsrigtige rekvisitter, der blev anskaffet og lavet specielt med Matador for øje.