Korsbæksagaen – del I

Velkommen til første del af den historiske og geografiske rejse til den forsvundne by Korsbæk. Med Korsbæk-sagaen vil vi fortælle historien om, hvordan Korsbæk blev til, hvor byen blev af, og hvor man i dag kan opleve de få bevarede rester.

Korsbæks historie startede i midten af 70’erne, hvor Lise Nørgaard gik med tankerne om at skrive et tobindsværk om to slægter i en sjællandsk provinsby. Danmarks Radio i 1977 skulle finde en afløser, da beboerne i ‘Huset på Christianshavn’ skulle på pension. Erik Balling, der havde taget option på bøgerne med en filmatisering for øje, kontaktede Underholdningsafdelingen, der købte idéen. Med en historisk satsning på 6 millioner kroner blev der givet grønt lys til at sætte de første 6 episoder i produktion.

 

I Lise Nørgaards forelæg hed byen bare X-købing. En af seriens forfattere Paul Hammerich fandt frem til navnet på følgende måde:

‘.. da vi skulle finde et navn, smed Paul snedigt alle de sammensatte sjællandske provinsbynavne på bordet og delte dem midt over. Næst-tved, Præst-ø, Skelsk-ør, Hol-bæk, Kors-ør ect. Han foreslog, at vi huggede forstavelsen og efterstavelsen fra to af disse bynavne og mente, at det ville lyde bedst, hvis vi forgreb os på Korsør og Holbæk. Derved blev det, og så var Korsbæk grundlagt.’
Lise Nørgaard: Historien om Matador (Danmarks Radios Forlag 1989)

Byen, hvori handlingen udspiller sig, findes altså ikke noget bestemt sted på Danmarkskortet. Det nærmeste vi kan komme beliggenheden er, at den befinder sig på den sjællandske kyst. Lise Nørgaard fremstillede et kort over Korsbæk og omegn, som primært havde til formål at synliggøre overfor alle, der arbejdede med serien, hvor personerne boede, og hvor de forskellige lokaliteter lå i forhold til hinanden. Det omtalte kort kan i øvrigt opleves i 16. episode, hvor borgmester Sejersen på Postgaarden fremlægger sin planer om oprettelsen af en folkepark. Der er efterfølgende lavet en del mere detaljerede udgaver af området, som f.eks. tegneren Erling Nederlands kort fra 1981.

Læs mere om kulissebyen i næste afsnit af Korsbæk-sagaen.