Finaleafstemning: Hvilken by er Danmarks Matadorby nr. 1?

Vi er på redaktionen utrolig glade for den store interesse, der har været for at deltage i vores leg om at kåre Danmarks Matadorby. På vores Facebook-gruppe har vi fået mange kommentarer med gode forklaringer på, hvorfor forskellige danske byer har gjort sig fortjent til den prestigefulde titel.

Vi samler nu op på de mange kommentarer og nomineringer af byer, som I kan stemme på sommeren over indtil (og med) den 30. juli. Afgiv din stemme i afstemningsboksen til højre.

Herunder er i øvrigt lidt om nogle af de centrale nomineringer.

Faxe

Med den lokale ”Tøjmand” og bank samt fjorden (Præstø Fjord) og Feddet (som godt nok staves med to d’er) er Faxe også en oplagt kandidat. Det bør i den forbindelse også nævnes, at Feddet lægger omtrent samme afstand fra Faxe og som Fedet gør fra Korsbæk.

Køge

Med kirken, Agnes’ og Lauritz’ lejlighed og Frk. Mikkelsens privatskole er Køge direkte repræsenteret i Matador. Dertil kommer at byens mange gamle og brostenbelagte gader og leder tankerne hen på en provinsby i 30’ernes Danmark. Sidst men ikke mindst bør nævnes, at Østsjællands Folkeblad (med hovedsæde i Køge) var en så stor inspirationskilde for Erik Balling, at avisen fik rollen som Korsbæk Tidende.

Nyborg

Erik Balling er født i Nyborg i 1924, hvilket faktisk er samme år som Daniel Skjern. Han fortæller i sine erindringer om, hvordan han sammen med Lise Nørgaard skabte flere af figurerne og scenerne på baggrund af erfaringer fra sin fødeby. Erik Balling nævner blandt andet sin fars l’hombreklub, hvor en af de kvindelige medlemmer var meget åbenhjertet omkring hendes ”trykken for tarmene”.

Præstø

Med fjorden, Feddet (godt nok stavet med to d’er), Nysø slot (Brydesø), Tybæk (Korsbækken), togforbindelse til Næstved og ikke langt fra Vordingborg er Præstø geografisk svært at komme uden om. Derudover har byen en bank, men manufakturhandel, en kirke, Frederiksminde Hotel (Postgaarden), Adelgade (Algade) og Elmasminde Fjordkro (Skovpavillonen).

Roskilde

Den første nominering går til Lise Nørgaards fødeby Roskilde, som derudover udmærker sig ved at have et anlæg, en fjord og en Algade. Læser man Matadormoderens erindringer eller ser filmatiseringen, vil man støde på mange ligheder – fx hendes tante Bob (Elisabeth) og hendes ophold i Tyskland efter krigen (Regitze) – som styrker byens kandidatur.

Skælskør

Med Algade, Kosmorama. Hotel Postgaarden, fjorden, Borreby Herreborg (Brydesø), den private og den kommunale skole er Skælskør også med i kampen om den eftertragtede titel. Som endnu et stærkt kort kan nævnes, at byen den 12. august afholder Matador-dag, hvor byen ”klæder sig ud” Korsbæk. I den forbindelse afholdes blandt anden en casting, hvor byens Mads Skjern, Maude Varnæs, dr. Hansen osv. skal findes.