Inspiration til din egen Matador-jul

I de 19 år Matador udspiller sig, inviteres vi en enkelt gang indenfor for at fejre julen sammen med familien Korsbæk. Det sker i 1936 (12. episode), hvor vi fra den 44. til den 48. minut er med omkring juletræet og julemiddagen i fire forskellige Korsbæk-hjem.

Klassisk i Korsbækhuse

 

Kom med Maude, Elisabeth, Røde, Grisehandleren og alle de andre til julefest i Korsbæk. Se, hvordan familierne fra Matador fejrede jul, og læs om Lise Nørgaards egen jul fra dengang.
I 2006 udgav DR bogen “Juletraditoner i Matador” om, hvordan familierne fra Korsbæk og Lise Nørgaard selv fejrede jul i 1930’erne.

Den første familie vi besøger den 24. december det herrens år 1936 er den skjernske. Julefesten afholdes på Kathrine og Olufs landsted i Korsbækhuse, hvor vi ser hele familien danse rundt om juletræet, imens de synger ’Højt fra træets grønne top’. Træet, de danser rundt om, er klassisk pyntet med flagranker, hvide flettede julestjerner, farvestrålende papirkræmmerhuse, kulørte glaskugler, fletkurve og flettede julehjerter i forskellige farver.

På et lille bord ved siden af grisehandlerens divan er der blevet plads til et klassisk nisselandskab med vat, kirke, spejlsø og naturligvis en masse nisser.

Umiddelbart er alt på plads til den perfekte jul i familien Skjerns skød, men mangler der ikke et eller andet? Hvor er eksempelvis Kristen? Er han er taget hjem til sig familie i det vestjyske for at fejer en indremissionsk jul eller er han bare på toilettet, da vi kort lægger vejen forbi grisehandlerens hus? Da begge dele jo er svært at forestille sig, er det nærliggende at få den tanke, at der måske er tale om en forglemmelse.

Hvidt hos Varnæs

I de varnæske stuer fejres julen sammen med Møhgerne, og Laura er i dagens anledningen hentet ’upstairs’. Elisabeth sidder foran flyglet og sørger for musikalske ledsagelse til ’Et barn er født i Betlehem’ alt imens der meget belejligt panoreres hen forbi familiens krybbespil.

Det varnæske juletræ adskiller sig meget fra det skjernske, ved at være holdt i hvidt og sølvfarvet og bestå af mange ensartede kræmmerhuse, flettede hjerter, stjerner og englehår.

Hos familien Varnæs, hvor der er syv personer til bords, serveres der gås til julemiddagen. Det vides ikke om ’gåsestegen er til bagerens sendt’ eller om Laura trods sin deltagelse i julefestlighederne har fået lov til at stå for tilberedningen. Men da Laura ved flere lejligheder insisterer på, at tilberede maden i eget køkken, har hun højst sandsynligt også taget sig af julegåsen.

Jul med Marx

I arbejderhjemmet hos Agnes, Lauritz og deres 1½ år gamle søn Aksel fejres julen også på traditionel vis. Selvom Agnes’ mor er hentet ind som forstærkning, er det ikke muligt for den lille familie at nå hele vejen rundt om juletræet, som rundes i rask fart til ’Nu er det jul igen’. Udover juletræet, som er klemt ind i den lille stue, er der pyntet op omkring Lauritz’ billede af Karl Marx, der i anledning af julen er prydet med glimmer og en rød stjerne.

Vinter hos Violet

Hos Violet Vinter er sønnen Arnold, niecen Ulla samt vennerne hr. Schwann og frk. Jørgensen inviteret til jul. Vi besøger først Violets hjem efter der har været danset om juletræet og juleanden er spist. Vi får dog også et glimt af Violets juletræ, som adskiller sig fra de øvrige ved at være pyntet med røde perleranker og lyserøde roser laver af silkepapir.

Festlighederne få ved 21.30-tiden en brat afslutning, da frk. Jørgensens snak om bankdirektør Varnæs og hans frue bliver for meget for Ulla, som pludselig vælger at forlade selskabet. Stemningen bliver ikke ligefrem bedre, da hr. Schwann fortæller frk. Jørgensen historien om Ullas affære med hendes tidligere arbejdsgiver i Korsbæk Bank.

Jul i Nørgaard

Lise Nørgaard, der er manuskriptforfatter til den omtalte 12. episode, har før, under og efter Matador beskæftiget sig en del med temaet jul. I 1978 udgav hun bogen ’ Julen er hjerternes fest’, som bestå af fire humoristiske fortællinger om danskernes særprægede måde at fejre jul på.

I slutningen af 90’erne fyldte julen temmelig meget i Lise Nørgaard liv, da hun sammen med Peter Bay og andre manuskriptforfattere arbejde på at lave en julekalender for TV2. Julekalenderen, der byggede på en roman af Bjarne Reuter så dagens lys den 1. december 1998 og fik titlen ’Brødrene Mortensens jul’. Lise Nørgaard skrev manuskript til 6 af de 24 afsnit om drengen Wilhelm Mortensen, der har svært ved at komme i julestemning, da kun ønsker sig at blive voksen, så han kan få kaffebarens skønne Hanne.

I flere omgang har Lise Nørgaard også bidraget med indlæg til årsskriftet ’Jul i Roskilde’, hvor hun blandt andet har skrevet om, hvordan hun fejrede jul i Roskilde som barn.

Årets julegave

Da Danmarks Radio for første gang viste Matador over fire sæsoner i periode 1978 til 1981, blev den hver gang skudt i gang i november eller december måned, og kom på den måde til at fungere som DR’s julegave til folket. Den omtalte 12. episode løb rent faktisk over skærmen, for første gang den 22. december 1979.

Matador har med sine mange relaterede udgivelser i form af dvd’ere, bøger og brætspil, forkælder, kagedåser, krus mv., efterfølgende fyldt godt under juletræerne i de danske hjem.

I ønskes alle en god Korsbæk-jul og et godt nyt Matador-år