Falkeøjne, røntgenblik og ridser i lakken

Noget af det der kendetegner Matador er den omhu og præcision, folkene bag serien har lagt for dagen. Replikker, rekvisitter og kostumer var nøje udvalgt og udført under Ballings kyndige ledsagelse. Denne vedvarende perfektionisme var årsagen til det autentiske tidsbillede, som serien i høj grad huskes for.

Fordi Matador var så perfekt udført, gik der sport i at finde fejl i serien. Vi tilsluttede os for et par år siden den feje leg, og det er efterhånden blevet til en del artikler med resuméer vedr. de småfejl, der er begået i løbet af seriens 30 timers spilletid.

For overblikkets skyld og fordi der fortsat tikker en mail ind i ny og næ med nye observationer, har vi valgt at samle alle observationer af uregelmæssigheder på denne side.

Oberst Hachels skulderbånd

I episode 11, er Oberst Hachel i teateret med doktor Hansen. Da han går ind i teateret har han ikke noget på skulderen, men da han kort tid efter sidder i restauranten med doktor Hansen og venter på Vicki, har han pludselig fået noget på skulderen – bemærket af min mand som ellers påstår, at han ikke gider se Matador.
Birgitte Tykskov Marcussen (Frederikssund)

Skjerns Magasin er flyttet

I 2. episode forklarer Mads i banken, at han har købt ejendommen Algade 14, i en senere episode køber han naboejendommen for at udvide butikken. I starten af episode 7, ser man et skilt på gavlen af hjørnebygningen, men der er adressen på Skjerns Magasin Algade 2.
Lars Rasmussen (Herning)

Den store 1. verdenskrig

Der har indsneget sig en fejl i nedenstående replik, hvor Misse i 16. episode fortæller om hendes mors foranstaltninger i tilfælde af krig: ’I hendes slægt har de altid gravet ned, når tyskerne kom. Nu forlanger hun også, at vi skal købe petroleum og klipfisk. Det købte hun også før 1. Verdenskrig’
I 1940, hvor replikken er fra hed krigen fra 1914-1917 ikke 1. Verdenskrig – men ’Den store krig’. Det var først efter at amerikanerne gik ind i krigen den 7. december 1941, at man begynder at omtale de to krige som 1. og 2. Verdenskrig.
Jens Tommerup (Haslev)

Smoking og kjole i hvidt

Ved finere middage i en familie som Varnæs’ kommer herrerne i smoking, damerne i lange kjoler, men drejer det sig om de virkelig store fejringer, konfirmationer, bryllupper og lignende fester, forbundet med kirkelige handlinger, er påklædningen kjole og hvidt. En af de fejl, jeg selv har fundet i Matador, findes i episoden om Daniels konfirmation, hvor herrerne, med Mads i spidsen, er i smoking. På dette tidspunkt har Mads Skjern, der vil op i samfundet, for længst lært, at ved konfirmation er man i kjole og hvidt og skulle man ikke eje en sådan mundering, må man hellere trække i mørkt tøj.
Lise Nørgaard (fra bogen “Lauras Gæstebud”)

Sound of spilledåse

Folkene bag Matador har lavet en fejl i 12. episode, hvor Kristen får en spilledåse af Iben. Spilledåsen, Kristen får og åbner, spiller Edelweiss, en lille melodi skrevet af Rodgers & hammerstein til “Sound of Music” der fik premiere på Broadway i 1959, så melodien er fejlplaceret i 1936.
Bo V. Rasmussen

Eksprespost

I episode 15 får Violet Vinther et brevet med et billede af hendes barnebarn Hansi. Da hun tager brevet ud af konvolutten, kan man se at brevet er dateret til 1947, ca. syv år for tidligt i forhold til det pågældende afsnit.
Søren Gaarden (Aalborg)

Rod i regnskabet

I episode 22 ser vi Agnes sidde i systuen, og lægge en talrække sammen. Hun skriver facit kr. 288,40, men det rigtige er 428,40.

Det er lønninger hun lægger sammen, så det er måske derfor forretningen går så godt?

50,40
50,40
42,00
50,40
50,40
50,40
50,40
42,00
42,00
288,40 (428,40)
Annette Hansen (Valby)

Ikke værd at skilte med

I episode 4 – Skyggetanten – er Elisabeth og Kristen ude at spadsere. Misse og fru Fernando Møghe kommer over en hvid bro. Bag Møgherne kan man tydeligt se et stort motorvejsvejskilt.

Annette Hansen (Valby)

Tidløse glas

I 1. episode, til middagen hos Varnæs, er der dækket op med “Blå Vifte” fra den Kongelige porcelænsfabrik, og “Gisselfeldt” glas fra Holmegaard.

Problemet er bare, at disse glas først er produceret fra 1933, og da Matador begynder i 1929, stemmer det ikke overens.

Anders Jørgensen

Salmer og skillerhuse

I 16. episode er det glippet ikke mindre end 2 gange. I Holmens Kirke, hvor Laura hædres for 25 års tro tjeneste, ser man et opslag med de salmenumre, som skal synges under ceremonien. Problemet er bare at numrene stammer fra den nye salmebog, som ikke fandtes i Matador-årene. Da Laura, Agnes og hendes søn Aksel efter højtideligheden går til Amalienborg for at se vagtskiftet dukker den næste fejl op. Skillerhusene på slotspladsen bærer Dronning Margrethe II’s monogram og ikke Kong Christians X’s, som jo regerede på den tid.

Fødselsdagsforvirring

I 7. episode bliver forvirringen omkring fru Fernando Møghes egentlige alder forværret af en uoverensstemmelse mellem 2 klip. I starten af episoden bliver datoen ‘den 27.’ nævnt i en samtale mellem Maude og Hans Christian om Møghes forestående fødselsdag. Under festlighederne i de varnæske stuer, ser man fødselsdagskagen med inskriptionen ‘6. november 1933′.

En lille dreng på næsten 4 år

I 10. episode er Mads’ og Ingeborgs fællesbarn Erik genstand for en fejltagelse. I starten af episoden omtaler Ingeborg i en samtale med frk. Mikkelsen sin søn som en dreng på snart 4 år. Det stemmer desværre meget dårligt overens med den lille dreng på omkring 1½ år, man i slutningen ser sidde til bords i en høj stol.

Gengangeren

Kirsten Hansen Møller spiller jo som bekendt rollen som maler Frede ‘Fede’ Hansens kone Marie. Men i 3. episode ses Kirsten Hansen Møller også i skikkelse af baronesse von Rydters stuepige Lily, som er med sin frue i byen for at købe tøj. Det kan selvfølgelig ikke helt afvises, at Marie Hansen har en tvillingesøster ved navn Lily, som tjener familien von Rydtger på Brydesø Slot.

Hurtige biler

I 1930 ankommer Aage Holmdal til Korsbæk sammen med sine venner fra København for at besøge Vicki. Problemet er, at han kommer kørende i en MG PA sportsvogn, som først blev produceret tre år senere.
Det samme gør sig gældende med Mads Skjerns Morris Six (årgang 1934), som vi ser ham og hans familie køre rundt i i 1932 (5. episode).

Fiduskunst

I 4. episode – på basaren arrangeret af damerne fra de højere kredse – køber Agnes Jensen et maleri på auktionen. Maleriet er malet af Maude Varnæs og har titlen ‘Aftenstemning ved Tord Sø’. Maleriet stifter vi bekendtskab med igen i 17. episode, hvor Agnes viser det frem, da hun har besøg af frk. Mikkelsen fra den private skole. Maleriet har et andet motiv og er derfor ikke det samme, som blev solgt på basaren i 4. episode. Maleriet fra 17. episode er til gengæld det samme, som i 23. episode er genstand for en fornøjelig samtale mellem Agnes og Ulrik Varnæs’ kone Maja.
Anniken Løvberg (Oslo)

Tidsforvirring

Den dag Kvik dør (i 17. episode), er også dagen, hvor der bliver holdt afskedsmiddag for Daniel, som har fået en læreplads i Hillerød. Kathrine ringer til Ingeborg og siger, at de ikke kommer fordi Kvik er død, og Larsen derfor ikke er i humør. Kort tid efter siger Fede til tjener Boldt på Jernbanerestauranten, at han ikke har set grisehandleren i 14 dage – siden det med hunden. I næste klip kommer Daniel for at aflevere en ny hund til Larsen – altså lige inden Daniel tager af sted. Hmmmmm?
Heidi Bidstrup (Albertslund)

Forkert retstavning

I 16. episode (1940) hvor Laura er med Maude i Holmens Kirken for at få sin medalje er der foreløbig fundet tre fejl (se artiklen ‘Ridser i lakken’ – link). Jeg har fundet én lille en mere.
I de få sekunder, hvor man ser tavlen med (de forkerte) salmenumre, står der øverst ‘Søndag Efter Påske’. Påske står med bolle-å (i stedet for dobbelt-a), som første blev indført i dansk retstavning i 1948.
Morten Nielsen, Århus

Klientkontoen

Det er forkert, når Lise Nørgaard flere gange lader Jørgen Varnæs forgribe sig på klientkontoen i midten af 30’erne. Det begreb blev først indført med Justitsministeriets bekendtgørelse af 20 juli 1940.
Thomas Ploug, København

Red.: Klientkontoen er en fælleskonto, som til enhver tid viser størrelsen af en advokats betroede midler (modtagne penge for tredjemands regning).

De tre musikanter

Røde synger sangen ‘De tre musikanter’ til sit bryllup med Agnes i 1935. Tekst og musik er ifølge ‘Sangbogen 3′ (Edition Wilhelm Hansen, 1999) først skrevet i 1939.
Charlotte Wulff, Århus

En vise om de tre musikanter (1939)

Tekst: Oskar Hansen
Musik: Arnold Ringsted

Den ene spilled’ banjo, den anden mandolin,
den tredie af harmonikassen trak så sære hvin.
Når de gik hen ad vejen, de standsed’ ved hver gård
og spillede de viser, der til pigehjerter går.

For ham der spilled’ banjo var sort af hud og hår,
hans vugge stod i Kongo i et rent tilfældigt år.
Hans mor var sort – en hedning, hans far hvid missionær,
og ham der spilled’ banjo havde arvet lidt af hver.

Den anden, ham der spilled’ så flot på mandolin,
var som den lyse dag, så ren, så fager og så fin.
Hans fader var en greve, hans mor en tatermær,
og ham der spilled’ banjo havde arvet lidt af hver.

Den tredie, ham der hev i trækharmonika,
han havde seksten fædre fra sin allerførste dag,
og skønt de alle seksten frækt nægted’ hver især,
ham med harmonikassen havde arvet lidt af hver.

Så spillede de trende for godtfolk rundt om land,
de spillede for kvinder og de spillede for mand,
men mest dog for de piger, der lo, når de kom nær,
men der var én de elskede tilsammen hver især.

Hun elsked’ ham med banjo og ham med mandolin
og ikke mindst harmonikassens sødmefulde hvin.
Når de kom til en by, hvor hun var, de havde kær,
de blev der trende nætter, det var lige en til hver.

Så skete det de tider, hvor vårens blomster gror,
ved hendes bløde lænder lå det nysseligste nor.
En knægt så sund i formen, men ellers dog lidt sær,
han fik de instrumenter, som de spilled’ hver især.

Så spilled’ han på banjo, så flot på mandolin
og lokked’ af harmonikassen sødmefulde hvin.
Han døde mæt af alder, og visen er forbi
om tre små musikanter, der blev et musikgeni.

Den hurtige Ellen

2. episode: Grisehandleren er kørt til byen med barnebarnet Ellen for at hilse på Mads og Daniel, men da de stiger ud af bilen løber Kvik sin vej. Den besprænger Daisy, mens Mads er i banken for at å et lån. Da grisehandleren kommer hjem til gården, fortæller han det til Katrine og går ind i stuen og hilse på Ingeborg og Ellen. Men Ellen var jo med i byen, så hvordan er hun kommet hjem?
Jan Hansen, Brønshøj

Musik-politiet

I serien hører man en masse god og tidstypisk musik, men i flere af disse situationer, hvor vi ser grammofonpladen og hører musikken, er der noget galt!
I episode 5 (red. 1932), hvor Kristen præsenterer Elisabeth for dansk klavermusik af Leo Mathiesen er musikken rigtig nok, men den plade vi ser, er en Odeon-plade fra slutningen af 40?erne eller starten af 50’erne. Det skulle have været en Columbia-plade, som blev indspillet i 1929.
Da Viggo og Musse Skjold Hansen danser tango i afsnit 13 (red. 1937-38) til ‘Violetta’ indspillet af Teddy Pedersen orkester i efteråret 1937 på pladeselskabet Polyphon, ser man en His Masters Voice-etiket, som fortæller os, at der er tale om en efterkrigspresning.
Lars Bang Andersen, Valby

Verdenskrigene

När kriget bryter ut i Korsbäck skickas (sendes) Misse att köpa petrolium och klippfisk, för det gjorde man också vid det första världskriget, förklarar hon för familjen Varnäs. Det är bara det att när Danmark anfölls (blev angrebet) så fanns det inget Andra världskrig ännu. Det började väl först när också USA blev indraget efter Pearl Harbour. Misse borde ha sagt att så gjorde dom också när Världskriget började.
Olof Hedberg, Stockholm

Sparebøsser

Kort tid efter at Omegnsbanken er åbnet møder Viggo Skjold Hansen op hos Hans Christian i banken, og viser ham den sparebøsse som Omegnsbanken udleverer, og fremviser samtidig Korsbæk Banks sparebøsse. Viggo Skjold Hansen udtaler i den forbindelse: ‘Sådan en sparebøsse har jeg haft siden jeg var 7 år’.
I afsnit 11 hvor ‘sagen om arealet’ er på sit højeste mødes Skjold Hansen og Hans Christian igen i banken. Her er Skjold Hansen meget oprørt over at se, at banken sakker bagud på grund af nogle smarte tilflyttere, hvorefter Hans Christian siger: ‘Hvornår flyttede De selv hertil’, hvorefter Skjold Hansen svarer: ‘Det er sgu snart mere end 20 år siden’.
Hvordan harmonerer det, at han har fået en sparegris da han var 7 – og i følge eget udsagn i flyttede til byen for ca. 20 år siden? Jeg antager, at Skjold Hansen er i slutningen af 40’erne – jf. hans datter Ibens alder og det faktum, at Musse Skjold Hansen fik hende i en alder af 19 år.
Benjamin Nielsen, Slagelse

En kold Sankt Hans

Jeg har netop genset 21. afsnit (“Vi vil fred her til lands”), hvor sidste del af afsnittet foregår Sankt Hans aften. Alligevel er der så koldt midt på dagen, at det damper fra de talende munde, og træerne er vinternøgne.
Ulrik Thomsen

Kristen Skjern som bugtaler

Slutreplikkerne i 24. afsnit lyder således:
Konsulinde Holm: “Deres bror har en smuk og dygtig hustru.”
Kristen Skjern: “Ja, Mads, han har alt.”
Hvis man ser godt efter, ses det tydeligt at Kristen Skjern ikke bevæger læberne til sin sidste replik. Er det Kristen Skjerns tanker vi hører, bugtaler han, eller er der tale en fejl? Døm selv!
Michell Andrés Fuglsang Hansen, Frederikshavn

‘Queen Early’

I et forsøg på at redde sin brors ægteskab tilbyder Hans Christian Varnæs i 5. episode Gitte Graa en tur til Amerika med atlanterhavslineren ?Queen Mary?. Den omtalte scene finder sted i 1932 og ?Queen Mary? blev ifølge Lademanns Leksikon (bind 15, side 190) først bygget i 1936.
Finn Mårtensson, Ebeltoft

Fernando Møghe går igen

I 3. episode får vi at vide, at Fernando Møghe døde i 1895. I 9. episode viser et notat fra fru Fernando Møghes bankboks at hendes afdøde mand solgte et areal ved banen til kommunen i 1898. Hvordan kan en mand, der har været død i 4 år sælge en grund.
Søren Gaarden

Laura hædret for tidligt

I 16. episode, som foregår i 1940, får Laura sin medalje for 25 års tro tjeneste hos familien Varnæs. I 8. episode, som foregår i 1934, fortæller Laura Agnes, at hun har været ansat i huset i 17 år. Det betyder altså, at hun i 1940 ‘kun’ har været ansat i 23 år.
Peter Andreasen (Amager)

Maudes håndmalede bordkort

I 1. episode fejres Jørgen Varnæs, fordi han er blevet de konservatives folketingskandidat i Korsbæk-kredsen. Maude har til middagen malet et personligt bordkort til hver af gæsterne. Oberst Hachels bordkort ser man to gange. Før middagen er kortet, som står op oberstens plads omgivet af blå blomster. Senere da middagen er forbi er bordkortet med oberst Hachels navn omgivet af røde og gule blomster.
Peter Andreasen

Nummer-plader

Den taxa som Elisabeth Friis ankommer til familiens Varnæs? hus i efter rejsen til Salzburg i 5. episode har sjovt nok samme nummerplade som den bil Vicki Arnesen er til køreprøve i i samme episode.
Peter Andreasen

Genbrugskjoler

I 17. episode spørger Ellen sin mor til råds om, hvilken kjole hun skal tage på til fest. En af de to kjoler, som hun viser frem, ser man Musse Skjold Hansen bære i 16. episode. Første gang da hun viser sit nye Spirellakorset frem i Kristens og Ibens hjem og anden gang, da hun er til borgermøde på Postgaarden om oprettelsen af en folkepark. Kjolen er gul og blomstret.
Da gæsterne er gået hjem efter Daniel Skjerns konfirmation i 15. episode, ser man Ingeborg og Mads sidde og snakke med faster Anna. Ved den lejlighed er Ingeborg iførte en lilla festkjole. Den samme kjole bæres af Mammy (Maudes mor) ved Varnæs’ sølvbryllupsmiddag i 24. episode.
Alexandra Johannsen-Larsen