Valgnyt: Også dødt løb i Korsbæk

blokfordeling

Her op til valget bliver vi dagligt bombarderet med den ene meningsmåling efter den anden. Alle medier med respekt for sig selv bringer løbende meningsmålinger – og matadoronline.dk holder sig naturligvis ikke tilbage i dén sammenhæng.

Vi har netop modtaget en meget spændende måling fra Korsbæk valgkreds, hvor 24 ‘repræsentative’ meningsdannere fra Danmarkshistoriens bedste tv-serie er blevet spurgt, hvad de ville stemme, hvis der var valg den 18. juni 2015…

Gode konservative støtter

Vi har naturligvis bedt de adspurgte om at sætte sig grundigt ind i nutidens politiske landskab, herunder en gennemgang af, hvad nye partier som eksempelvis Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Alternativet står for.

67% af de adspurgte har dog ikke uventet valgt at stå last og brast med de gamle etablerende partier, som også var at finde på valgkortet i perioden 1929-1947. Som forventet fik Det Konservative Folkeparti et rigtig flot valg og kunne notere sig en tilslutning på næsten 17% af de adspurgte. Så på trods af at ”tider skifter” og ”sæder mildnes”, har familien Varnæs og deres omgangskreds valgt fortsat at stå vagt om deres gamle parti.


Minna Varnæs: Det kommer nok af, at han er vant til at forsvare tyve og mordere og den slags.

Elisabeth Friis: Ja, så kan han jo også sagtens forsvare den konservative politik.


Socialdemokraterne størst i Korsbæk

Mere overraskende er det måske at Socialdemokraterne, som i 30’ernes og 40’ernes Korsbæk levede en forholdsvis anonym tilværelse, i målingen er rykket forbi de konservative. Det skyldes primært, at en række kvinder nu har bekendt kulør og bakker op om Oluf Larsens parti.

På trods af det flotte resultat er der tydeligvis skuffelse over manglende opbakning fra blandt andre Agnes Jensen og Ingeborg Skjern. Det socialdemokratiske valgsekretariat udtaler i forhold til sidstnævnte: “Med en god portion sund fornuft, skepsis over for overklassens opførsel, hendes iver efter at blive dygtigere og være med til at gøre en forskel i sit arbejde og med sit store sociale hjerte, er det for mig åbenlyst, at hun må stemme på Socialdemokraterne.”


Daniel Andersen-Skjern: Morfar er socialdemokrat.

Mads Andersen-Skjern: Ja, der hjælper hverken bønner eller sang.

Oluf Larsen: Nej, det er kun jer venstremænd, der har brug for det.


Alternativet til det radikale pak

At Det Radikale Venstre bliver seriens tredjestørste parti er næppe heller nogen overraskelse.

Det flotte resultat skyldes ud over den forventelige opbakning fra Kristen Skjern og Elisabeth Friis også tilgang fra Ingeborg Skjern og hr. Stein, som efter tilværelsen som flygtning, har flyttet sig fra blå blok til det mere globalt orienterede radikale parti.

Til gengæld har doktor Hansen politisk forladt den musikalske trio og er begyndt at spille solo hos Alternativet, hvor han har bestemt sig for at tage kampen op for renere vand i fjorden. Men det var vel, hvad man kunne forvente… af en radikaler!


Oberst Hachel (om dr. Hansen): Han er sgu ikke min ven – han er jo radikal – den eneste formildende omstændighed er, at han er musikalsk


Venstre ‘vandt’ sgu 13 procent

Med kun 13% af stemmerne må Venstre anses som den store taber ved valget i Korsbæk. På trods af støtte fra byens stærkeste mand, Mads Skjern og den mere socialliberale Katrine Larsen, må Venstre se sig henvist til fjerdepladsen. Det forlyder fra pålidelig kilde, at Venstre i Korsbæk ”takket være en anonym giver” havde et rekordstort valgbudget, som blandt andet skulle bruges på at følgende potentielle vælgere som socialdemokraten Frede ‘Fede’ Hansen, som betragtes som en ny ”blå Bjarne”, selvstændig erhvervsdrivende og ikke tilfreds med, at det ikke kan betale sig for folk at arbejde.

En s(v)ær alliance

Blandt de nye partier i klassen opnåede de to blå ‘venner’ fra både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti et hæderligt valg med hver 8 procent af stemmerne. Ikke overraskende har Viggo Skjold Hansen kaste sin kærlighed på Liberal Alliance. Det er på sin vis ikke så overraskende, at den driftige kapitalist med sans for modernisering af bankvæsen kaster sin kærlighed på det kompromisløse, liberalistiske alternativ. Mere overraskede var vi over Agnes Jensens valg af LA. Agnes startede jo ellers som tjenende ånd i overklassens køkkenkatakomber, men har naturligvis kæmpet sig op i rækkerne og er måske også blevet træt af hendes mands evige kværulanterier om proletariatet og klassekampen.

Agnes’ tidligere kollega, kokkepigen Laura med stor kærlighed for dansk mad og sprøde flæskesvær har ikke uventet kastet sin kærlighed på Dansk Folkeparti. Hun får følgeskab af Misse Møhge, der savner sin afdøde mor og har svært ved at forstå, hvorledes EU-samarbejdet med tyskere, spaniere og franskmænd skal gavne en gammel korsbækborger.

De røde

Helt ude på venstrefløjen finder vi naturligvis Lauritz ‘Røde’ Jensen, som holder stædigt fast i de kommunistiske idealer og i kommunisternes fravær har valgt at kaste sin kærlighed på Enhedslisten.

Bemærkelsesværdigt er det måske, at Socialistisk Folkeparti bakkes op af en af byens tidligere førende fruer, Vicki Hachel, som efter at have rejst rundt med Kagls Teater og uddannet sig som folkeskolelærer, har skiftet Det Konservative Folkeparti ud med Socialistisk Folkeparti.


Maude Varnæs: Du hører jo ikke selv til socialisterne, Elisabeth.

Elisabeth Friis: Nej, men jeg foretrækker dem – for sådan en samling slapsvanse.


Resultatet

Som så mange andre meningsmålinger i denne valgkamp er dødt løb mellem rød og blå blok.

soejler-korsbaek-valg

 • Lauritz Jensen, Enhedslisten
 • Vicki Hachel, Socialistisk Folkeparti
 • Gudrun, Socialdemokraterne
 • Frede Hansen, Socialdemokraterne
 • Oluf Larsen, Socialdemokraterne
 • Ulla Jacobsen, Socialdemokraterne
 • Iben Skjold Hansen, Socialdemokraterne
 • Doktor Hansen, Alternativet
 • Elisabeth Friis, Det Radikale Venstre
 • Ingeborg Skjern, Det Radikale Venstre
 • Kristens Skjern, Det Radikale Venstre
 • Hr. Stein, Det Radikale Venstre
 • Musse Skjold Hansen, Kristendemokraterne
 • Oberst Hachel, Det Konservative Folkeparti
 • Konsul Holm, Det Konservative Folkeparti
 • Hans Christian Varnæs, Det Konservative Folkeparti
 • Maude Varnæs, Det Konservative Folkeparti
 • Katrine Larsen, Venstre
 • Baron Carl von Rydtger, Venstre
 • Mads Skjern, Venstre
 • Agnes Jensen, Liberal Alliance
 • Viggo Skjold Hansen, Liberal Alliance
 • Misse Møhge, Dansk Folkeparti
 • Laura Larsine Sørensen, Dansk Folkeparti

Hvad siger nutidens partier selv?

I sidste øjeblik har vi spurgt partierne om deres bud på, hvem der ville stemme på deres parti. Ikke alle har svaret, men her er nogle af svarene:

Socialdemokraterne

Grisehandler Oluf Larsen: En god socialdemokrat. Ganske vist er han på sin vis selvstændig, men han er tydeligt i opposition til den overklasse, som er klassisk konservative. Han snakker desuden i de første afsnit med Røde om politik, og virker som om han er enig – selvom han synes Røde ævler lidt for meget om politik. Da Røde skal afsted til Spanien siger han desuden ”Hvorfor fa’en kunne du ikke også bare være almindelig Socialdemokrat”.

Socialistisk Folkeparti

Med størst sandsynlighed tænker vi, at Elisabeth Friis, Maudes ældre søster, ville stemme på SF. Elisabeth Friis er en klog, intelligent kvinde, der om nødvendigt kan gå imod strømmen og lægge sig ud med borgerskabet, f.eks. da hun på et kvindesagsmøde om abortspørgsmål sagde sin ærlige mening. Hun har sine meningers mod, modsat Maude, der ved den mindste modgang gik i seng.

Liberal Alliance

Umiddelbart Agnes Jensen. Ligesom os stræber hun efter at gøre tingene bedre og billigere.

Det Konservative Folkeparti

De to karakterer, som helt sikkert ville stemme på Det Konservative Folkeparti, hvis der var valg i Korsbæk er Hans Christians Varnæs (og den resterende familie) og Gustav Friis, der jo er medlem af Konservativ Ungdom.

Den 17. juni 2015 – Matadoronline.dk

PS: Vi skal gøre opmærksom på, at der er en statistisk usikkerhed på 100% forbundet med meningsmålingen :-). Her fra redaktionen vil vi blot opfordre alle til at gå op og stemme. Hav et godt valg.

Share