Omtale: Lise Nørgaard – et portræt (Søren Pind, Aschehoug 2005)

Der er dyb beundring og tenderende forelskelse i luften, når Pind hvæsser pennen i et anderledes portræt af Fru Nørgaard; heltinden i bogen om fortid, nutid, børneopdragelse, kønsrollemønstre, kongehuset, dannelse, journalistik, institutioner og ikke mindst ’den gode smag’.

Foto: Aschehoug
Foto: Aschehoug

Bogen er en lettilgængelig bog med ret store bogstaver – den er overskuelig at gå til for læsere af alle slags; sågar mødre på barselsorlov. Bogens indhold er baseret på Søren Pinds samtaler med Lise Nørgaard og skrevet som en hyldest til en kunstner og folkelig dronning, som – ifølge Søren Pind – af blufærdighed og beskedenhed ikke ville kunne yde sig selv fuld retfærdighed i et selvportræt. Det har Søren Pind til gengæld ingen problemer med.Heldigvis gør kærligheden i dette tilfælde ikke blind, for Søren Pind formår at stille netop de spørgsmål, man som læser af hans generation føler brændende trang til at stille for at få uddybet Lise Nørgaards ofte vældig provokerende syn på elementer af samtiden. Hun leverer verbale ’kajetræk’ til højre og venstre, mens hun selv står og skuer som Dronningen i et spil skak. En Fru Nørgaard som i øvrigt oplevede at få et slag på kæben af en engelsk dreng på spisestedet Grøften i Tivoli – læs selv nærmere om hvordan det gik for sig.

Fakta om bogen
Titel: Lise Nørgaard – et portræt
Forfatter: Søren Pind (sammenskrevet og redigeret af Lars Vestergaard)
Omfang: 226 sider, illustreret,
Indbinding: Indb. med smudsomslag
Anja Schack Madsen