Eksklusiv, sart og anderledes

Hvis ikke man vidste bedre, skulle man tro at disse ord var et forsøg på kortfattet at beskrive Maude Varnæs, men der er faktisk tale om en beskrivelse af en ny Matador-bog. Bogen som udkom i midten af oktober, hedder “Matador. Hverdagshistorie 1929-1947” og er skrevet af Matador-fan og journalist Peter Sloth.

Om forfatteren

Peter Sloth er født i 1974 og var altså kun 4 år, da Matador for første gang blev sendt på landets eneste tv-station. På trods af sin relativt ringe alder er Peter Sloth et godt eksempel på, at man ikke behøver at have levet i 30’ernes og 40’ernes Danmark for at blive forgabt og forelsket i Matador. Peter Sloth er en stor Matador-entusiast, og når han kan slippe af sted med det, forlader han gerne sportsredaktionen på Bladet – hvor han er ansat – for at få lov til at dyrke sin store passion i arbejdstiden. Det er gennem de sidste par år blevet til flere Matador-artikler. I 2003 stod han eksempelvis bag et stort særtillæg i forbindelse med seriens 25-års jubilæum.

Peter Sloth har i forbindelse med udfærdigelsen af bogen allieret sig med en pensioneret journalist, som med 6-7 sider mellemrum giver sit besyv med om hverdagen i Matadorårene (1929-1947). Medforfatteren er ingen ringere end Lise Nørgaard, som med vanlig tæft levere sine pointer. Trods de mange års forskel, formår Peter Sloth på forbillede vis, at skrive i et sprog, som både matcher og sekundere fru Nørgaards indlæg.

Eksklusiv

Foto: DR
Foto: DR

Bogen leveres i en meget flot og kraftig papkasette, som leder tankerne hen på omslaget til et meget eksklusivt værk eller måske en af de nye elegante dvd-boks-sæt. Med omslaget får bogen et lækkert, klassisk look, som kvalitetsmæssigt læner sig fint op af selve serien. Heldigvis smitter det eksklusive udseende ikke synderligt af på bogens vejledende udsalgspris, som det med kinesernes hjælp er lykkedes at holde lige under en trehundredekroneseddel.

Anderledes

Bogen adskiller sig fra mange andre ‘voksenbøger’ ved at indeholde 23 udtagelige dokumenter. I lommer mellem bogens sider eller små påsatte kuverter, er der gjort plads til forskellige “indstik”, som har relevans i forhold til serien eller tiden. Dokumenterne indeholder blandt andet taler, sange, avisforsider, reklamer, vedtægter, brugsanvisninger, postkort, opskrifter m.m.

De fleste indstik er relevante og interessante supplementer til bogens indhold. Blandt de mere muntre og raffinerede dokumenter, bør nævnes et ark med Maude Varnæs som påklædningsdukke.

Sart

Alle bogens lommer, kuverter og mobile dokumenter gør bogen yderst skrøbelig. Specielt lommerne er meget nemme at beskadige, når man tager dokumenterne op eller lægger dem i. Personligt ville jeg nok have foretrukket at de mest relevante dokumenter var blevet trykt på almindeligvis i bogen, men jeg må vel lære at behandle min bog nænsomt…

Citater og informationsrammer

Foto: DR
Foto: DR

Bogen er i stor udstrækning bygget op omkring citater, som på fin vis bruges til at binde handlingen i Matador sammen med datidens strømninger. Brugen af citater bliver dog en smule overdimensioneret i bogens start, hvor der er afsat 4 hele sider til “mindeværdige citater” – i en bog som alt i alt kun består af 65 sider.

På mange af bogens opslag findes en eller flere farvede rammer, hvor forskellige relevante historiske personer og begreber er beskrevet. Disse korte leksikale beskrivelser giver bogen et godt historisk pift og læseren en rar følelse af, at de er blevet en lille smule klogere. På Matador-fronten er der desværre ikke så meget nyt at hente, hvis man gennem årene har holdt sig nogenlunde orienteret. Der findes dog et billede af stamgæsterne på Jernbanerestauranten, som jeg ikke er stødt på tidligere.

“Hvorfor i hede hule …”

Peter Sloths bog er et flot bidrag til samlingen af Matador-værker. Bogens force er, at den på en underholdende og informativ måde binder elementer fra serien og vores historie sammen. Bogen omhandler blandt andet tidstypiske emner som kvindekamp, abort, homoseksualitet og besættelsestiden, som alt sammen hænges op på beboerne i Korsbæk og omegn.

Med en rygbredde på næsten 4-centimeter, vil bogen komme til at tage sig godt ud på en hvilken som helst bogreol. Hvis du kan vente, vil bogen være oplagt at skrive på din ønskeseddel til jul. Den kan naturligvis også foræres væk og lægges under træet til en, man holder af – og som holder af Matador.

Share