Korsbæk på spil

I starten af oktober lancerer BRIO og Danmarks Radio brætspillet “MATADOR – et spørgsmålsspil om Korsbæk”. Spillet er udarbejdet med udgangspunkt i tv-serien Matador. Der er lagt op til mange sjove timer for hele familien i selskab med vores allesammens fru Møhge, grisehandler Larsen, bankdirektør Varnæs og alle de andre folkekære personer fra Matador.

Matador har for længst vist sig som den mest bæredygtige tv-produktion i danmarkshistorien. En så vedvarende succes, som har fejret 25 års jubilæum, uden at populariteten på noget tidspunkt har været aftagende, vil nok tvivlsomt blive gentaget nogensinde.

Digitaliseringen og den efterfølgende dvd-udgivelse af serien er blevet så stor en succes, at selv de mest garvede Matadorfans kan have en anelse svært ved at begribe de rekordhøje salgstal og heraf følgende platin-overrækkelser til Matadors mor Lise Nørgaard. En række bogudgivelser omkring serien og dens personer har også fundet vej til mange af os. Det er som om, at ingen rigtig kan få nok af Matador.

Snart er Danmarks Radio klar med det nyeste udspil på Matadorfronten – et brætspil for hele familien.

Viden og taktisk snilde

spil-laagSpillet gælder om at svare rigtigt på spørgsmålene, samle det rigtige antal kort og komme i mål, inden de øvrige spillere når at fravriste dig de optjente kort. Ud over viden om Matadors personer, intriger og relationer, gælder det også om at være taktisk og indgå i de rigtige alliancer for at vinde spillet.

Matadornørder bag spillet

Det er den 34-årige lærebogsforfatter Janus Madsen og den 35-årige konsulent Claus Corfixen, som er ophavsmænd og forfattere til det nye spil.

Janus Madsen og Claus Corfixen har dyrket og arbejdet med Matador gennem de sidste 10 år. Blandt andet driver de en Matadorfanklub med over 2.000 medlemmer, ligesom de står bag fanhjemmesiden Matadoronline.
‘Matador rummer mange kvaliteter, som gør, at det er oplagt at lave et brætspil om serien. Persongalleriet, de mange familie- og forretningsmæssige intriger blot for at nævne nogle…’ siger Claus Corfixen. Janus Madsen supplerer: ‘Udover dette er der også en række historiske informationer, som kan hentes via Matador, og det har vi benyttet os af i forbindelse med udarbejdelsen af spørgsmålene’.

Børnene kan også være med

spillepladeDet nye Matadorspil er altså et spørgsmålsspil med 1.200 spørgsmål om og bag om tv-serien. Alle spørgsmålskort er udover 4 voksenspørgsmål forsynet med et spørgsmål, specielt udviklet til børn (fra 8 år), der således uden et større kendskab til ‘Matador’ kan deltage på lige fod med unge og voksne.

Janus Madsen og Claus Corfixen fortæller, at arbejdet med hjemmesiden Matadoronline har gjort dem bevidste om, at Matador også har et noget yngre publikum, end man umiddelbart skulle tro. ‘Så det var vigtigt for os at lave et spil, hvor de yngre også kunne være med…’ siger Janus Madsen, som til dagligt arbejder med udvikling af undervisningsmateriale til folkeskolens indskolingsklasser.

TIPS: Kombiner spørgsmålene fra Matador og Korsbækspillet

Da spørgsmålene i de to spil er inddelt i de sammen fem kategorier og fire sværhedsgrader, er det muligt, at bruge spørgsmålene fra Matador i Korsbækspillet og omvendt.. På den måde kan man puste liv i sit gamle spil og udvide mulighederne i det nye. Generelt er niveauet i Matador lettere end i Korsbækspillet, så en kombination af spørgsmålene vil give mulighed en bedre mulighed for at lade deltagere med vidt forskellige Matador-kundskaber spille mod hinanden.

Hvis man i Korsbækspillet ønsker at bruge spørgsmålskortene fra Matador, skal man, hver gang en deltager lander på et spørgsmålsfelt slå med terningen (1-4) for at afgøre, hvilket af de 4 spørgsmål fra kortet, der skal læses op og gættes. Svarer en deltager rigtigt på spørgsmål 1, belønnes vedkommende med 10 kroner, spørgsmål 2 giver 20 kroner, spørgsmål 3 giver 50 kroner og spørgsmål 4 giver 100 kroner.

Hvis man i Matador ønsker at bruge spørgsmålene fra Korsbækspillet, skal man inden start vælge, hvorvidt man ønsker at spille med spar-, ruder-, hjerter- eller klør-spørgsmålene. Når man lander på et spørgsmålsfelt med terningeslaget 1 skal man, finde et spørgsmålskort til værdien 10 kroner (påtrykt bagsiden af kortet), til slaget 2 skal man bruge 20-kronerskortene, til slaget 3 skal man bruge 50-kronerskortene og til slaget 4 skal man bruge 100-kronerskortene. OBS! Det kan anbefales at sortere spørgsmålskortene fra Korsbækspillet (inden for de 5 kategorier) efter værdi før spillets start.

Da de forskellige spørgsmålskategorier – som er fælles for de to spil – desværre ikke har de samme farverkoder, skal man hvis man bruger kortene fra Korsbækspillet i Matador være opmærksom på følgende:

Handlingsrelaterede spørgsmål fra 1929-1934, Korsbækspillet Orange, Matador Blå
Handlingsrelaterede spørgsmål fra 1934-1940, Korsbækspillet Grøn, Matador Rød
Handlingsrelaterede spørgsmål fra 1940-1947, Korsbækspillet Blå, Matador Grøn
Spørgsmål om skuespillere og de øvrige folk bag serien, Korsbækspillet Rød, Matador Gul
Diverse spørgsmål med tilknytning til serien, Korsbækspillet Brun, Matador Lilla