Brætspillets matadorer

I oktober måned lanceres et nyt brætspil om tv-serien Matador. Brætspil kan som bekendt få det værste frem i folk. I bestræbelserne på at vinde får følelserne ofte frit spil og viser sider af vores nærmeste, som vi slet ikke var klar over eksisterede. Vi finder måske ud af, at vi er oppe mod en usædvanlig dårlig taber, der gerne snyder for at nå sine mål eller den skide irriterende type, der hoverer over sine bedrifter.

I det anerkendte amerikanske tidsskrift ’Psychology Today’ har forskere undersøgt, hvordan og hvorfor brætspil ofte blotter folks sande natur og fremkalder en ofte uhæmmet opførsel. En del af svaret skal findes i brætspillenes ukomplicerede univers med strikse regler og lette valg, som giver deltagerne rum og plads til flere negative og positive udbrud end i den komplekse og indviklede virkelighed.

Bag facaden

Nogle af disse facetter skildrer Jens Louis Petersen meget præcist i Matador-seriens 11. episode, hvor familien Varnæs i venners lag spiller det nye brætspil Matador.

Under spillet lader forfatteren eksempelvis den ellers så pæne Hans Christian Varnæs overfuse sin kone, fordi hun ved en fejl er kommet til at rykke med en forkert bil.

Her følger uddrag af manuskriptet for 11. episode under en hyggelig Matadoraften i de varnæske stuer.

VARNÆS (undrende): Jamen, jeg stod da ikke på Hvidovrevej.
MAUDE: Nej, det gør jeg Hans Christian.
VARNÆS: Med en grøn bil.
MAUDE: Grøn, ja. Min bil er grøn.
Varnæs (fortrædeligt): Nej, den er BLÅ.
MAUDE: Guuddd! Jeg har flyttet forkert. Jeg står på Vimmelskaftet.
Elisabeth er den første, der aner ulykkens omfang.
ELISABETH: Og dig har vi givet 10 kroner i gave. Og så er det slet ikke din fødselsdag.
DR. HANSEN: De er sgu en hel tante Møhge.
VARNÆS: Og du skulle heller ikke ha’ haft 20 kr. for at passere START – (ærgerligt) Altså NEJ!
OBERSTEN (til Varnæs): Og hvor skal De så stå – hvad siger reglerne.
VARNÆS: Ingenting – man har jo ikke regler for det rene rod. I virkeligheden skulle jeg ha’ været på Hvidovrevej, som jeg kunne ha’ købt – og jeg har Rødovrevej – så jeg kunne ha’ bygget hus. Altså det er noget kludder, Maude.
MAUDE: Jeg er frygtelig ked af det!
OBERSTEN: Herregud! Vi skal jo lige ha’ det lært.
ELISABETH: Og vi skal først og fremmest videre. Hans Christian, du får et ekstra slag som fuld kompensation.
Varnæs er godt gal, men slår.
Den sympatiske og reelle doktor Hansen viser også sit sande jeg, da han tages på fast gerning i et forsøg på at rykke ni felter, selvom han kun har slået otte.
DR. HANSEN: Otte i alt.
Han har stået på Øresund og tæller nu, samtidig med at han flytter bilen.
DR. HANSEN: – en, to, tre, fire, fem, seks, syv, ot-te
Han opdager, at han ved ’otte’ lander på Elisabeths Bülowsvej, og deler derfor ot-te i to træk, hvorved han når hen til …
DR. HANSEN: – Gammel Kongevej! Og det er mig selv.
Men Elisabeth er ikke sådan at løbe om hjørner med.
ELISABETH: Var det ikke otte, De slog?
DR. HANSEN: Jo otte –
ELISABETH: Men De flyttede ni! De skal kun til Bülowsvej! Og dér skal jeg ha’ 10 kroner i leje.
DR. HANSEN: Ti kroner her og ti kroner der – det bliver sgu til penge alt sammen! Værsgo.
OBERSTEN: Uha doktor – synder de?
DR. HANSEN: Aldrig! Kun når det bliver opdaget.
Oberst Hachel som gerne vil fremstå som den retskafne militærmand med orden i tingene, forsøger at slå en ufin handel af med sin ven doktor Hansen.
Ved Varnæs port. Obersten og dr. Hansen kommer oppefra.
OBERSTEN (standser): Doktor, nu vi er alene –
DR. HANSEN: Ja, oberst?
OBERSTEN: De må hjælpe mig –
DR. HANSEN: Altid. Jeg er deres ven og læge –
OBERSTEN: Tak! Sælg mig GRØNNINGEN –
Dr. Hansen ser aldeles overrasket på ham.
OBERSTEN: Det er min eneste chance for at få huse –
DR. HANSEN: Handel i porten. Det strider vist mod Matadorspillet love.
OBERSTEN: Men ikke mod venskabets.
DR. HANSEN: Li’så godt først som sidst: I dagliglivet er jeg Deres ven. Men når vi spiller…

Matador kilde til Matador

Verdens bedst sælgende brætspil – Monopoly – fik navnet Matador, da det i 1936 kom til Danmark fra Amerika. Den danske udgave af spillet foregår i Københavns gader, hvor deltagerne skal udkonkurrere hinanden ved at købe og bebygge grunde.

Det populære spil er udover sin medvirken i Matador rent faktisk også inspirationskilde til seriens titel. Lise Nørgaard er i B.T. fra den 7. december 1981 citeret for følgende:

’Når jeg har kaldt serien for Matador, så er det i virkeligheden ikke fordi den skal referere til Mads Skjern. Det er en misforståelse. Titlen refererer til spillet Matador. Den handler om nogle mennesker, hvis liv går op og ned, to skridt frem og et tilbage.’
Korsbækspillet
Korsbækspillet

Rent faktisk har tv-serien Matador også været inspirationskilde til et brætspil. I 1998 udkom spillet Korsbæk-spillet, der med sine over 600 spørgsmålskort, pengesedler, aktier og en stor spilleplade sikrede tv-serien sit eget brætspil. Spillet blev en stor succes og en opgørelse fra BR og Toys’R’Us – der står for halvdelene af det danske legetøjsmarked – viser at Korsbækspillet i 1998 var det næstmest solgte spil, kun overgået af – ja, gæt selv – Matador.

Det nye Matador

I starten af oktober udkommer et nyt spil med navnet Matador. Der er også her tale om et brætspil omhandlende tv-serien Matador.

Matador - et spørgsmålsspil om Korsbæk
Matador – et spørgsmålsspil om Korsbæk

Spillet er lige som sin forgænger Korsbækspillet bygget op omkring en lang række spørgsmål om den fantastiske tv-serie.

Det nye Matador-spil adskiller sig fra det forrige ved at have svarmuligheder til alle spørgsmålene og indeholde et junior-niveau, som gør det muligt at dyste uanset alder (fra 8 år) og forhåndskendskab til Matador.

Det nye Matadorspil kan også spilles med børnene (fra 8 år).

spil_ombordetUdover at svare rigtigt på spørgsmål om tv-serien, spiller taktisk snilde og evnen til at indgå alliancer ind på udfaldet af resultatet. Spillets vinder er den deltager, der først har optjent eller stjålet et bestemt antal kort i forskellige kategorier.

Navnebrødre

Spillet har på trods af skrappe ophavsretslige krav fået lov til at kalde sig Matador ligesom Danmarks mest populære brætspil og tv-serie. Grunden til dette navnefællesskab har kunnet lade sig gøre er, at rettighedshavere til henholdsvis brætspillet og tv-serien – BRIO og Danmarks Radio – er gået som om at udvikle og producere det nye spil. Selvom de to spil på mange punkter afviger fra hinanden, er det dog muligt at kombinere spørgsmål og gameplay, således at spillene kan udvides og levetiden forlænges.

Det nye Matadorspil kan bestilles på www.matadorbutikken.dk, hvor det også er muligt at læse om, hvordan de to spil kan kombineres. OBS! Hvis den nye Matadorspil bestilles inden den 1. oktober, deltager man automatisk i konkurrencen om bogpræmier (bl.a. Lise Nørgaards bøger).

TIPS: Kombiner spørgsmålene fra Matador og Korsbækspillet

Da spørgsmålene i de to spil er inddelt i de sammen fem kategorier og fire sværhedsgrader, er det muligt, at bruge spørgsmålene fra Matador i Korsbækspillet og omvendt.. På den måde kan man puste liv i sit gamle spil og udvide mulighederne i det nye. Generelt er niveauet i Matador lettere end i Korsbækspillet, så en kombination af spørgsmålene vil give mulighed en bedre mulighed for at lade deltagere med vidt forskellige Matador-kundskaber spille mod hinanden.

Hvis man i Korsbækspillet ønsker at bruge spørgsmålskortene fra Matador, skal man, hver gang en deltager lander på et spørgsmålsfelt slå med terningen (1-4) for at afgøre, hvilket af de 4 spørgsmål fra kortet, der skal læses op og gættes. Svarer en deltager rigtigt på spørgsmål 1, belønnes vedkommende med 10 kroner, spørgsmål 2 giver 20 kroner, spørgsmål 3 giver 50 kroner og spørgsmål 4 giver 100 kroner.

Hvis man i Matador ønsker at bruge spørgsmålene fra Korsbækspillet, skal man inden start vælge, hvorvidt man ønsker at spille med spar-, ruder-, hjerter- eller klør-spørgsmålene. Når man lander på et spørgsmålsfelt med terningeslaget 1 skal man, finde et spørgsmålskort til værdien 10 kroner (påtrykt bagsiden af kortet), til slaget 2 skal man bruge 20-kronerskortene, til slaget 3 skal man bruge 50-kronerskortene og til slaget 4 skal man bruge 100-kronerskortene. OBS! Det kan anbefales at sortere spørgsmålskortene fra Korsbækspillet (inden for de 5 kategorier) efter værdi før spillets start.

Da de forskellige spørgsmålskategorier – som er fælles for de to spil – desværre ikke har de samme farverkoder, skal man hvis man bruger kortene fra Korsbækspillet i Matador være opmærksom på følgende:

Beskrivelse af kategori: Korsbækspillet Matador
Handlingsrelaterede spørgsmål fra 1929-1934 Orange Blå
Handlingsrelaterede spørgsmål fra 1934-1940 Grøn Rød
Handlingsrelaterede spørgsmål fra 1940-1947 Blå Grøn
Spørgsmål om skuespillere og de øvrige folk bag serien Rød Gul
Diverse spørgsmål med tilknytning til serien Brun Lilla