Så fik han fre’

Tidligt tirsdag morgen den 14. september 2004 sov Ove Sprogøe i en alder af 84 år ind på plejehjemmet Løjtegårdsvej i Tårnby. Med denne artikel vil vi mindes en af dansk film og tv’s største skuespillere og personligheder. Ove Sprogøe satte med sine over 50 år som aktiv skuespillerkarriere et tydeligt fingeraftryk på både dansk teater, film og tv. Ove Sprogøe beherskede stort set alle skuespillets facetter og var på mange måder en kontrasternes mand.

Lille og stor

Illustration: Erik Werner
Illustration: Erik Werner

Med sine kun 164 cm var Ove Sprogøe en af de mindste i en branche, hvor højde og drøjde ofte er et must, hvis man vil have mange og store roller som helt eller førsteelsker. Den manglende størrelse var måske en af grundene til at Ove Sprogøe i starten af 40’erne dumpede to gange til optagelsesprøven på Det kongelige Teaters Elevskole. Teaterskolens ledende skikkelse Holger Gabrielsen gav den lille mand følgende nedslående ord med på vejen:

‘Deres profil, menneske! Med sådan et ansigt får De aldrig arbejde som skuespiller. De vil komme til at spille små roller hele Deres liv.’

På trods af den manglende højde og sit alt for almindelige udseende lykkedes det Ove Sprogøe at komme ind på en Privatteatrets Elevskole i 1944. Han debuterede året efter som Nicolaj i Nødebo Præstegaard på Folketeatret – en rolle som han besad 14 år i træk. Han startede sin filmkarriere 1946 og spillede frem til begyndelse af 50’erne primært mindre komiske biroller som gavtyv eller gavflab. Da han i 1953 startede sit komiske og musikalske samarbejde med Dirch Passer i filmen ‘Ved Kongelunden’, kom der for alvor gang i filmkarrieren. I perioden 1959-1969 medvirkede Ove Sprogøe i gennemsnit i 6 film om året og lagde her bunden til sin rekord, som Danmarks flittigste filmskuespiller. Det blev i denne periode blandt andet til roller som barberen Anton Olsen i de tre film om ‘Poeten og Lillemor’, hr. Hansen i de fire ‘Støv’-film og agenten hr. Smith i to ‘Frede’-film. I 1968 startede Ove Sprogøes ‘Olsen-banden’-eventyr, som varede i 30 år og blev hans ubestridt største succes. I rollen som den perfektionistiske og koleriske småforbryder Egon Olsen, grundlagde Ove Sprogøe sin store folkelige popularitet. I 1971 viste Ove Sprogøe en anden side af sine skuespillertalenter i rollen som den pæne embedsmand Teodor Amsted i filmen ‘Den forsvundne fuldmægtig’.

Med sin medvirken i 156 spillefilm gik den lille Ove Sprogøe hen og blev en af dansk filmhistories allerstørste skuespiller.

Offentlig og privat

Med sit store arrangement på teater, film og tv var Ove Sprogøe i mange år en af landets mest eksponerede skuespillere. Udover sin medvirken i over 150 spillefilm, har han siden sin teaterdebut i 1945 stort set stået på de skrå brædder hver eneste aften og regnes for en meget betydelig teaterskuespiller. Også på tv har Ove Sprogøe gjort sig grundigt bemærket. Udover sin medvirken i Matador (som vi naturligvis vender tilbage til), har han spillet med i mange af de største tv-produktioner. Blandt de største roller bør kronologisk nævnes: den langfingrede Larsen i ‘Huset på Christianshavns’, Nissefar i julekalenderen ‘Jul i Gammelby’, privatdetektiven Anthonsen i serien af samme navn og den dødende grev Birksted i ‘Charlot og Charlotte’. På tv blev det i slutningen af 60’erne og starten af 70’erne også til en række satiriske programmer – ‘Hov-hov’ og ‘Uha-uha’. Derudover blev Ove Sprogøes karakteristiske røst brugt flittigt på radioteatret og som stemmen bag tegneseriefigurer som Lucky Luke, Asterix og Jesper Fårekylling.

Som det tydeligt fremgår af ovenstående uddrag fra Ove Sprogøes fantastiske karriere, så var han i mange år helt fremme i rampelyset og vel nok landets mest kendte og populære ansigt.

Som en stor kontrast til hans offentlige berømmelse, var Ove Sprogøe privat en meget anonym og ydmyg person. Han har som privatperson holdt sig langt væk fra receptioner, præmiere, gallaaftner og når han i embedets medfør var tvunget til sådanne arrangementer, var det altid uden hans elskede kone Eva. Ove Sprogøe har dermed formået at holde pressen på lang afstand fra privatsfæren og rent faktisk har ingen journalister nogen sinde fået lov til at komme indover dørtærsklen i huset i Tømmerup ved Kastrup Lufthavn. Hvis nogen ringede for at bede om et interview, blev de høfligt men bestemt afvist af hans kone.

Så selvom vi alle sammen synes, at vi kender Ove Sprogøe særdeles godt, så er det langt fra tilfældet – til gengæld kender vi til bevidstløshed mange af hans fantastiske karakterer.

Som et lille kuriosum bør nævnes, at Ove Sprogøe – som aldrig ejede et fjernsyn – ikke så sine egne produktioner, og derved også formåede at holde arbejde og privatliv helt adskilt.

Skuespiller Sprogøe og doktor Hansen

I denne ellers så kontrastfyldte artikel vil jeg gerne slutte af med at lave en nærliggende sammenligning mellem to store personligheder i dansk film og tv – nemlig Ove Sprogøe og doktor Hansen.

Med baggrund i de pæne ord som folk, der var tæt på Ove Sprogøe brugte, når de skulle beskrive ham, må rollen som den hjertelige, handlekraftige, hjælpsomme og ironisk doktor i Matador, være noget af det nærmest man kommer på privatpersonen Ove Wendelboe Sprogøe Petersen
Ove Sprogøe var lige som Louis Hansen født på Fyn. Ove Sprogøe tog aktivt del i samfundsdebatten og var ofte på barrikaderne for de svage i samfundet og en aktiv medspiller i fredsbevægelsen. Han var indædt modstander af EF og et stort aktiv for Folkebevægelsen mod EF. Doktor Hansen gik også gerne i brechen for den gode sag. Han var eksempelvis leder af Korsbæks lokale modstandsbevægelse og var med sin kronik om forureningen i Korsbæk Fjord en af datidens første miljøforkæmpere.

Sammenfaldet af karaktertræk mellem og superlativer om de to personer er som antydet ovenfor ret sammenfaldende. Vi har i begge tilfælde at gøre med personligheder, som på det professionelle felt er arbejdsomme, pligtopfyldende og dygtige og som private er venlige og kærlige overfor deres omgivelser.
Ove Sprogøe var med sin medvirken i 21 af ‘Matadors’ 24 episoder en af seriens mest fremtrædende skuespillere. Doktor Hansens fjerdeplads i afstemningen om seriens ‘mest sympatiske karakter’ bekræfter at Ove Sprogøe med stor præcision formåede at udfylde rollen som den tiltalende og venlige læge.
Det er sørgeligt og et stort tab for dansk film og tv, at Ove Sprogøe nu er død, men han vil uden tvivl gennem sine mange fantastiske roller leve videre mange år ud i fremtiden. Med de mange ligheder til doktor Hansen, vil jeg personligt tænke på den rare onkel Sprogøe, hver gang den melankolske læge toner frem på skærmen i ‘Matador’.

Ære være Ove Sprogøes minde.