Matador med autentiske billeder

Tv-serien ”Krøniken” blev af mange udråbt til Matadors efterfølger, men på flere afgørende punkter bør dette ærefulde prædikat tildeles Paul Hammerich Danmarks Danmarkskrønike ”Gamle Danmark”.

Illustration: Flemming Nyborg
Illustration: Flemming Nyborg

I stort set samme periode som Paul Hammerich var med til at skabe og skrive tv-serien Matador, arbejde han på trebindsværket ”En danmarkskrønike”, som senere udkom som tv-serie – og nu også på dvd.

Korsbæk og Matador

Paul Hammerich sætte blandt andet sit fingerpræg på ”Matador”, da han fandt på navnet Korsbæk, ved at dele navnene på en række sjællandske byer midt over og sætte forstavelsen fra Korsør sammen med efterstavelsen fra Holbæk.

Derudover står Paul Hammerich som manuskriptforfatter til 5. episode ”Den enes død”, 9. episode ”Hen til kommoden” og 17. episode ”De voksnes rækker”. Bedst huskes nok episoden ”Hen til kommoden”, hvor Hammerich med udgangspunkt i sin arbejderbaggrund og store historiske indsigt skaber Lauritz’ og Agnes’ bryllup og introducerer den tyske flytning og digter Herbert Schmidt.

Sidst men ikke mindst skal Paul Hammerich tilskrives en stor del af æren for Matadors historiske korrekthed, som er en af seriens hjørnesten.

Den ”rigtige” krønike

Foto: SandrewMetronome
Foto: SandrewMetronome

40 år før der overhovedet var tænkt på tv-serien ”Krøniken”, gik journalisten og forfatteren Paul Hammerich i gang med at skrive det historiske mesterværk ”En Danmarkskrønike”, som udkom på Gyldendals Forlag i perioden 1976-1980. Hammerichs Krønike beskriver i tre bind Danmarkshistorien i perioden 1945-1972 – altså tiden fra 2. Verdenskrig afslutning til Danmarks indtræden i EF.

Få år efter det sidste bind var sendt på gaden, gik Paul Hammerich i gang med at omsætte sine bøger til tv-mediet. Med udgangspunkt i DR’s store arkiver og en lang række andre medier skabte Hammerich en 805 minutters lang tv-krønike, som blev vist i 10. afsnit i perioden 1983-1984.

Gamle Danmark på nyt medie

I 2007 sendte Sandrew Metronome i samarbejde med DR 10 dvd’ere og et bokssæt på gaden med Paul Hammerichs krønike ”Gamle Danmark”. En fremragende historisk fortælling om”et lille sorgløst snusfornuftigt folks forvandling fra luvslidt bondeland til industrialiseret overflodssamfund. Ikke den fulde sandhed, ikke hele historien, men en krønike om hverdagen bag den.” – som manden bag selv udtrykte det.

Udgivelsen giver alle os Matador- og historieelskere mulighed for en autentisk og levende fortsættelse på livets gang i den lille danske andedam.

Gamle Danmark – placer den ved siden af Matador på dvd-reolen.