Kvik – menneskets bedste ven

En af Danmarkshistoriens mest kendte hunde må være grisehandler Oluf Larsens glathårede foxterrier Kvik. Læs her et portræt af hunden, som med sin fremtrædende rolle i tv-serien Matador spillede sig ind i mange hundeelskers hjerter. Kvik hed oprindeligt Bandit og blev i juni 1975 født på en kennel i Hedensted ved Horsens.

Illustration: Claus Seidel
Illustration: Claus Seidel

Kvik første år var noget omtumlede og kunne med rette betegnes som et hundeliv. Kvik blev først solgt til en opdrætter i Ortved ved Ringsted med avl for øje. Da hunden ifølge opdrætteren ikke egnede til avl, blev den snart solgt videre. Den nye private ejer fik heller ikke øjnene for Kviks mange kvaliteter, så han afleverede den tilbage til opdrætteren en måneds tid efter.

GLATHÅRET FOXTERRIER
Skulderhøjde: Højst 39 cm.
Farver: Hvid med gulrøde og/eller sorte partier
Pels: Kort, hård, tæt og glat tilliggende pels, som kun kræver ubetydelig pelspleje.
Temperament: Opvakt, uforfærdet og selvbevidst med stor jagtlyst, så det er nødvendigt med konsekvent opdragelse og rigelig motion og beskæftigelse.
Oprindelse: Skabt til rævejagt på basis af gamle terriertyper. Konstruktørerne var hestefolk i Sydengland – det står ligefrem i standarden, at foxterrieren skal se ud som en jagthest. I dag verden over en livlig og charmerende familiehund og en af de mest glamourøse udstillingsracer.
Politikens Hunde Bog (1995)

Da opdrætter Knud Hougaard, der tidligere havde udlånt hunde til Nordisk Film, blev bedt om at finde en glathåret foxterrier til en tv-serien, fandt han, hvad han ledte efter i Ortved. Kvik kunne desværre ikke enes med opdrætterens Yorkshire-hanner, så da det blev ferie, kom hunden i feriepleje hos indehaveren af ‘Ballerup Hunde- og Kattesalon’ Lotte Gram. Efter en for begge parter herlig ferie, blev det besluttet, at Kvik skulle flytter permanent ind hos Lotte Gram i Smørum Ovre.

I 1981 stiftede Kvik selv familie, da han sammen med den brunplettede foxterrier Anja fra en nærliggende gård fik 3 hvalpe. Den ene af hvalpene beholdt familien Gram, der opkaldte den efter Kviks gode ven og skuespillerkollega Buster Larsen.

Buster Larsen, som havde rejst med Cirkus Benneweis og lært at dressere dyr, ønskede selv at lære Kvik op til rollen som grisehandlerens trofaste følgesvend. Det betød, at Buster Larsen praktisk taget var den eneste, som måtte beskæftige sig med hunden før og under optagelserne. Venskabet mellem Buster Larsen og Kvik blev med årene meget hjerteligt og gensynsglæden var stor, hver gang nye optagelserne af serien gik i gang. Sorgen var da også stor, da optagelserne til serien definitivt sluttede og Kvik skulle hjem til Smørum Ovre.

‘Jeg var faktisk meget ulykkelig da optagelserne sluttede og Kvik skulle tilbage. Kvik er en virkelig enestående hund. Den er et fund for Matador. Den kan nemlig alt. Jeg ville såmænd gerne selv have den hjemme. Men det kan ikke lade sig gøre. Jeg har jo i forvejen to hunhunde (red. sølvpudler)’.
Buster Larsen
(Ekstra Bladet, 1981)

Makkerparret mest velkendte og elskede bedrifter, var den bevægende scene fra Jernbanerestauranten, hvor den bedagede Kvik drager af sted til de evige jagtmarker og scenerne, hvor Oluf Larsen med hjælpe fra Kvik giver sin mening om besættelsesmagten til kende.

‘Kvik døde ikke rigtigt, da den ifølge manuskriptet opgav ånden midt i en affodring på Jernbanerestauranten. En bedøvende sprøjt lagde den bevidstløs et kort øjeblik og senere genopstod den som nye Kvik, der også kunne kende forskel på en tysker og dansker.
Ophavsretten til denne hundekunst har min for længst afføde morfar. Han var en af sønderjyderne, der flygtede over grænsen for at undgå at springe tysk soldat, og hans nationale følelse, der var uden ende, blev indpodet i alle de hunde, han ejede gennem et langt liv.
Tricket er i virkeligheden ganske enkelt, det kommer an på tonefaldet. Prøv selv, hvis der er nogle aggressioner, der skal plejes’.
Lise Nørgaard (Historien om Matador – Danmarks Radios Forlag, 1989)

Kviks præstation og popularitet var så stor, at der i årene efter Matador pludselig blev stor efterspørgsel på glathårede foxterrier. Lise Nørgaard fortæller:

‘De mange morsomme reaktioner, jeg har oplevet siden Matador kom på skærmen, toppes af en oplevelse ved et stort stævne for landbokvinder i Odsherred. Jeg havde talt om noget helt andet end Matador, diskussionen var overstået, og formanden gik på talerstolen for at takke mig. Men hun blev brat afbrudt af en nydelig yngre dame, der banede sig vej op ad midtergangen, vippende den forbløffede og let krænkede formand ned fra podiet, greb mikrofonen og forkyndte:
Jeg har en særlig tak til dig, Lise Nørgaard, for i vores familier har vi altid haft foxterriere, og vi har måtte tigge og tryle folk om at tage hvalpene gratis. Men efter Kvik for vi 3000 kroner stykket for dem.’
Lise Nørgaard (Historien om Matador – Danmarks Radios Forlag, 1989)

Birgit Seloy konkluderer i bogen ‘Foxterrier’ fra 1988:

‘En vægtig grund til racens stigende popularitet kom da serien Matador blev sendt i fjernsynet. Her havde den charmerende og lærenemme glathårede foxterrier Kvik en gennemgående rolle som grisehandlerens hund.
Heldigvis blev efterspørgslen dog ikke eksplosiv, men racen fik en stabil beundrerskare og seriøse opdrættere har siden taget vare om den glathårede foxterrier’.

Selv om Kvik ‘bare’ er en hund, har den udrettet langt mere end, hvad mange mennesker når i deres liv. Kvik har sammen med Buster Larsen skabt et af Danmarkshistoriens mest kendte og elskede makkerpar, og de to sammen havde med deres folkelighed og humor en væsentlig andel i, at Matador blev alle tiders største tv-succes. Derudover har Kvik været med til at skabe hundemode og gjort foxterrieren til en populær hunderace i Danmark.