Balling på udstilling

Den 12. december 2006 åbner Frederiksberg Bibliotek dørene for udstillingen “Ballings bedste”, som frem til den 12. januar 2007, vil gøre os klogere på manden bag Danmarks største film- og tv-produktioner.

Folkelig udstilling

Illustration: Erik Werner
Illustration: Erik Werner

På udstillingen kan man for første gang opleve effekter fra Erik Ballings private samling. De private ejendele blev i efteråret indleveret til Det Danske Filminstitut af Erik Ballings søn Jan Balling. Effekterne er nu omdrejningspunktet for en anderledes udstilling, som er blevet til i samarbejde mellem Det Dansk Filminstitut og Malene Lohmann og Charlotte Yong Pedersen, som begge studerer kultur og formidling på Syddansk Universitet. De to “idémænd” bag udstillingen siger selv således om projektet:

“Vores idé med at bringe udstillingen ud på et bibliotek er, at Balling lavede film og tv til folket, og vi mener derfor, at en udstilling om Erik Balling ikke bør vises på et museum, men derimod et sted, hvor folket kommer – fx på et bibliotek. Det er første gang, at Det Danske Filminstitut laver en udstilling, og at det tilmed skal foregå på et folkebibliotek er noget nær en sensation. Vi ønsker at give den brede danske befolkning et nuanceret billede af manden bag succeser som Olsen-banden, Matador og Huset på Christianshavn, Midt om natten mm. Ofte kender danskerne disse, men mange i den yngre generation ved ikke, hvem der stod bag Danmarks første farvefilm og Danmarks første Oscarnominering. Erik Balling stod på mange måder ofte i skyggen af sin egen succes, men det vil vi med udstillingen forsøge at råde bod på.”

Balling på nettet

Udover effekter, fotos og filmsekvenser vil der i forbindelse med udstilling blive lavet en hjemmeside, hvor flere af de udstillede genstande præsenteres. På www.ballingsbedste.dk vil man også kunne høre et uddrag af Peter Schepelerns fordrag “Den sidste matador”, som blev holdt i Cinemateket på Det Danske Filminstitut den 19, november 2006. Derudover vil der være en lang række indlæg, bidrag og links, som tilsammen vil kunne give brugerne et indgående kendskab til Matadors far. Sidst men ikke mindst vil der være muligt at quizze, tegne og lege med udgangspunkt Ballings Univers. Hjemmeside vil være tilgængelig fra den 12. december, hvor udstillingen åbner.

Til “ferniseringen” den 12. december, kl. 16.00 på Frederiksberg Bibliotek på Falkoner Plads 3 vil Erik Ballings gode ven og mangeårige samarbejdspartner Morten Grunwald være til stede.