Balling på mærkerne

Hvad har Erik Balling tilfælles med dronning Margrethe, H. C. Andersen, Karen Blixen, Grundtvig og Storm P.? Udover at være kendte danske personligheder, så har de alle prydet et dansk frimærke.

Foto: Post Danmark
Foto: Post Danmark

Inden vi fordyber os i Erik Ballings ophøjelse til filatelistobjekt, er der lige et andet spørgsmål, som trænger sig på. Hvordan skiller dronning Margrethe sig ud fra de ændre ovennævnte frimærkepersonligheder? Udover at hun er kongelig, så er hun den eneste nulevende person i slænget. Den helt naturlige forklaring på det forhold er reglen om, at kun kongelige må afbilledes på frimærker mens de er live, hvorimod civile personer kun må portrætteres på frimærker efter deres død.

En af de store

At Erik Balling i mere end en forstand er en af vores ”store” landsmænd, kan der vist ikke herske nogen tvivl om, men fra den 27. august 2008 bliver han også en del af frimærkeserien ”Store danskere”. Post Danmark startede serien sidste år, hvor de fire udvalgte var Poul Henningsen, Victor Borge, Arne Jacobsen og Piet Hein. I årets udgave gør Halfdan Rasmussen, Bodil Kjer og Niels Henning Ørsted isbjørnen følgeskab. Med til historien hører, at det siden 1851, hvor det første danske frimærke udkom, kun er tilfaldet 55 civile dansker æren at udkommer i ”perforerede papirark til afrivning”.

Mange gode grunde

Går du og drømmer om at blive en af de udvalgte i serien ”Store danskere” skal du udover at være død leve op til følgende beskrivelse:

”Alle personer, der udvælges til serien, har sat sig markante spor i eftertiden, og deres indsats vækker stadig til eftertanke. Samtidig er de alle husket af den brede befolkning.”

I begrundelsen for udvælgelsen af netop Erik Balling står der:

”Olsen-Banden, Huset på Christianshavn, Matador. Ingen har som film- og tv-instruktøren Erik Balling (1924-2005) formået at skrive sig ind i danskernes bevidsthed og skabe et persongalleri, der for længst er blevet folkeeje. Erik Balling besad en sjælden grad af disciplin, som i kombination med hans kreativitet gjorde ham til en meget arbejdsom instruktør, der nåede at instruere hele 40 film og tv-produktioner.”

Frimærke på menuen

For bare 5 kroner og 50 øre – eller et beløb svarende til en ”Dagens ret” på Jernbanerestauranten – kan man fra slutningen af august blive den heldige ejer at et Erik Balling-frimærke. Et meget beskedent beløb for en mand, som har tjent millioner af kroner til Nordisk Film og i slutningen af 60’erne reddede verdens ældste eksisterende filmselskab fra ruin. Skulle beløbet svarer til sværdvægterens værd skulle vi vel op i nærheden af de summer, man under inflationen i slutningen af 2. Verdenskrig skulle betale for et tysk frimærke. Erik Balling og Nordisk Film største kassesucceser var uden tvivl Olsen-banden-filmene, som den dag i dag ligger nummer 1, 2 og 3 på alle tiders lister over mest sete biograffilm. Den 8., 9. og 10. film i række, som udkom i perioden 1977-1979, solgte alle over en million biografbilletter.

Egon og Yvonne

Det er nok heller igen tilfældighed, at netop tå af dem meste karismatiske personligheder for Olsen Banden-filmene Egon og Yvonne pryder den af anden halvdel af frimærket. Valget af motiv kunne måske også hænge sammen med, at den første film om den lille forbryderiske bande i år for netop 40 år siden havde præmiere. I de forbindelse udgiver Nordisk Film på selv præmieredagen den 11. oktober et nyt brætspil om Olsen Banden.