Efter at have modtaget i gennemsnit 1.000 besvarelser på anden runde af vores Kvik-polls, er det tid til at gøre status.
Mest velhavende
Ikke uventet er 2/3 af svarene på spørgsmålet om, hvem der ved seriens slutning var den mest velhavende person i Korsbæk, faldet på Mads Skjern. I løbet af serien er Mads Skjerns forretninger, fabrikker, jordbesiddelser og tilhørende formue vokset med enorm hast. Den lille manufakturforretning i Algade er i årenes løb blevet til et mindre imperium i form af et stort varehus i 3 etager, forretninger i flere sjællandske provinsbyer, en bank, en konfektionsfabrik, et skætteri, en systue samt en stor aktiepost i en københavnsk klædefabrik. Derudover ejer Mads Skjern både jord og flere ejendomme i Korsbæk og omegn.
Den snusfornuftige bondekone, Kathrine Larsen, er med 21 procent af stemmerne kommet ind på en andenplads. Det er almindeligt kendt, at Kathrine ejer flere udlejningsejendomme, at hun har investeret i jord og desuden har samlet tilpas med penge på kistebunden, som hun ved forskellige lejligheder finder frem, når hun skal hjælpe familien. Men på grund af hendes diskrete omgang med hendes midler, ved ingen nøjagtigt, hvor meget Kathrine egentlig er god for.
Baron von Rydtger kommer ind på en sikker 3. plads – foran byens forhenværende overhoved Hans Christian Varnæs, som kun ganske få procent så som seriens rigeste. Hans Christian og Korsbæk Bank mister på grund af Omegnsbankens åbning og krisen i 30’erne en del penge, men med Viggo Skjold Hansens indtræden i bankens bestyrelse og hans hårde forretningsmetoder, kommer banken igen på fode. Jørgen Varnæs’ eskapader kommer også til at koste Hans Christian dyrt, så det er ikke uventet, at han i slutningen af serien ikke bliver vurderert til at have midler til en topplacering.
Mest sympatiske (2)
I anden runde af jagten på seriens mest sympatiske karakter, er meningerne mere delte. Blandt de 5 kombattanter er der dog ingen tvivl om, at outsideren Jørgen Varnæs med sin affærer, dyre livsførsel og alkoholproblemer ikke har høstet megen sympati blandt de stemmeafgivende. Med kun 3 procent af stemmerne fortjener Jørgen Varnæs næsten en nominering i kategorien ‘Mest usympatiske’.
På en komfortabel førsteplads med næsten 40 procent af stemmerne finder vi Elisabeth Friis, der er en dame med sine meningers mod – selvom de ofte er i modstrid med hendes borgerlige omgivelser. Fanden er i hvert fald løs i Algade, da Elisabeth offentligt agiterer for fri abort. Og i begyndelsen af serien bliver hendes ønske om at indgå ægteskab med Kristen Andersen-Skjern, ikke mødt med megen forståelse hos den nærmeste familie. Konsekvensen er at Elisabeth og Kristen må gennemleve alskens kvaler, før de til sidst får hinanden og forlader Korsbæk til fordel for hovedstaden.
Kampen om andenpladsen står netop mellem den dygtige og hæderlige Kristen Andersen-Skjern og den joviale grisehandler Oluf Larsen. Med hhv. 22 og 27 procent af stemmerne snupper grisehandleren sølvet. På trods af sin ofte humoristiske og ganske fjollede tilgang til livet viser grisehandleren ved adskillige lejligheder stor hjælpsomhed i forhold til omgivelserne. Eksempelvis da han skjuler og huser de to kommunistiske venner, Lauritz Jensen og Herbert Schmidt.
På fjerdepladsen med 10 procent af stemmerne finder vi den galante baron von Rydtger, som ligeledes udviser stor handlekraft og mandsmod, da han under besættelsen transporterer og opbevarer modstandsbevægelsens våben.
Ingeborgs forhold til baronen
Baron von Rydtger havde jo andre jern i ilden, hvilket har givet os anledning til at spørge brugerne om arten af Ingeborgs relation til ham: På trods af deres åbenlyst elskværdige forhold og deres problemer på hjemmefronten hælder omkring 2/3 af besvarelserne til den antagelse, at Ingeborg og baronen holder sig på dydens smalle vej.
Derimod mener de resterende 1/3, at deres forhold også er af erotisk karakter. Kun Matadors mor, Lise Nørgaard, kender svaret, og det forbliver sandsynligvis en velbevaret hemmelighed. På trods af seernes fantasi – eller mangel på samme.
Alberts død
I forhold til Albert Arnesens død findes der til gengæld i selve serien et entydigt svar. I betragtning af at over 80 procent af de brugere, som har besvaret spørgsmålet, i en tidligere Kvik-poll har angivet, at de har set Matador mindst 2 gange og i gennemsnit omkring 10 gange, kan det undre, at besvarelserne er så forskellige. Årsagen skal nok findes i de talrige selvmordsrygter, som svirrede i Korsbæk umiddelbart efter Alberts død.
I hvert fald stolede 13 procent af deltagerne på Lauras lugtesans og historien om, at Albert havde valgt at gasse sig. Men at Laura tilfældigvis befandt sig i Damernes Magasin, da Vicki fandt sin mand død ovenpå i privaten, gør hende ikke automatisk til et troværdigt vidne!
Hele 24 procent tilsluttede sig rygtet om, at Albert havde begået selvmord ved hjælp af een af oberst Hackels tjenestepistoler.
De sidste 59 procent af besvarelserne pegede på det pludselige hjertestop som dødsårsag. Det er fuldstændig korrekt, og det fremgår da også af scenen i slutningen af 4. episode, hvor Ingeborg Skjern direkte spørger doktor Hansen. Han dementerer alle rygter, og fortæller – trods tavshedspligt – at Albert Arnesen døde af et gement hjerteanfald.
Frederik på altanen
På det sidste spørgsmål i denne rundes afstemninger kan man ligeledes finde det rigtige svar i serien. Man ser nemlig ikke på noget tidspunkt lærer Andersen stå og skrige om hjælp på altanen, efter at Misse Møhge lukkede ham derud for at forhindre ham i at fuldbyrde deres ægteskab. Ikke desto mindre mener 21 procent af deltagerne, at de har set det – hvilket sikkert skyldes de levende beretninger om hændelsen fra både Misse og Ulla Jacobsens side. Men det understreger blot endnu engang Matadors ubestridelige klasse: At vi ind i mellem husker scener, der aldrig har eksisteret.