Kvikpollresultater III

Da vi for over 3 år siden introducerede Kvik-polls her på hjemmesiden, spurgte vi brugerne ud om, hvem de synes var seriens mest sympatiske og usympatiske karakter samt, hvilken episode og skuespiller, der var seriens bedste.Den gang valgte vi kun 5 karakterer/skuespillere/episoder ud pr. Kvik-poll og var qua denne udvælgelsesproces temmelig styrende for resultatet. For at rode bod på denne indirekte manipulation valgte vi i marts 2003 at gentage de omtalte Kvik-polls med 4-5 gange så mange svarmuligheder.

Nu hvor der i gennemsnit har været 2.000 personer inde og give deres mening til kende på de reviderede Kvik-polls, har vi valgt at offentliggøre de nye og ’troværdige’ resultater.

Mest sympatiske

Da Matador vrimler med sympatiske skikkelser, fandt vi det i sin tid nødvendigt at lave to runder med spørgsmålet ’Hvilken af følgende karakterer synes du er mest sympatisk?’. Det betød i realiteten, at vi afholdt to semifinaler med 5 deltagere i hver og dermed aldrig fik fundet en endelig vinder. I ’Kvik-poll-finalen’ med 25 kombattanter er der ikke uventet topplaceringer til Elisabeth Friis og Katrine Larsen, som tidligere begge vandt hver deres semifinale. Med 22,3 procent af stemmerne med 18,3 procent vandt Elisabeth Friis en komforttabel finalesejr over Katrine Larsen. Det er uomgængeligt, at vi her har at gøre med to meget sympatiske kvinder, men det kan undre, at ’skyggetanten’ fra det bedre borgerskab formår at slå den bundsolide og storhjertede grisehandlerkone af pinden. Det kan måske skyldes, at Elisabeth gennemgår en stor forandring og udvikler sig fra skyggetilværelsen i familien Varnæs’ skød til at blive en selvstændig kvinde, som har mod på at gøre op med familiens traditioner og kønsrollemønster.

Katrine Larsen kan til gengæld trøste sig med at 4. pladsen tilfalder hendes datter Ingeborg, som med 14,6 procent af stemmerne ikke uventet blander sig helt i toppen.

Eneste mand i top 5 er den sympatiske doktor Hansen, der med 15,2 procent af stemmerne klemmer sig ind på en 3. plads.

Mest usympatiske

Hvis vi til gengæld kigger nærmere på seriens mest usympatiske karakterer, så vrimler det pludselig med mænd blandt de højeste placeringer. Ligger der her en skjult budskab fra seriens kvindelige hovedforfatter?

På en overlegen førsteplads med 37,7 procent af stemmerne finder vi den pensionerede overlærer Frederik Andersen. En person som med sit syn på kvinder, børn og besættelsesmagten ikke uventet stryger helt til tops. Det er da heller ikke utænkeligt, at hans hverv som lærer – og oven i købet tysklærer – har været medvirkende til det ’fine’ resultat.

På 2. pladsen med 16,0 procent af stemmerne finder vi faster Anna – den eneste højt placerede kvinde. På trods af faster Annas korte medvirken i serien, har hun med sit dystre syn på tilværelsen og kritiske forhold til familien Skjerns livsførelse (i særdeleshed Ingeborgs) gjort et stærkt og negativt indtryk på seerne.

Lidt overraskende finder man på den sidste podieplads den korrumperede byrådssekretær Godtfred Lund. Med 13,4 procent af stemmerne er Godtfred Lunds svindel med kommunens penge og flugten med elskerinden blevet straffet prompte.

Godtfred Lunds ’flotte’ placering bør nok ses i lyset af hr. Schwanns fraværd. Af en eller anden uforklarlig grund kom den irriterende sladreonkel fra Damernes Magasin aldrig til start i den store ’Kvikpoll-finale’. I den indledende runde var det ellers lykkedes hr. Schwann at klemme sig ind på en 3. plads foran byrådssekretæren.

På 4. pladsen finder vi Mads Skjern, som med sine ufine forretningsmetoder og sin hårdhændede behandling af blandt andre sønnen Daniel og Jørgen Varnæs løb med 8,0 procent af stemmerne.

Titlen som seriens mest usympatiske par tilfalder den rapkæftede tjener Boldt, som efter krigen gifter sig med den skrappe Ada. Med henholdsvis 2,9 og 2,2 procent af stemmerne kommer de begge ind blandt de 10 mest usympatiske karakterer i Matador.

Bedste skuespiller

I den stjernespækkede rollebesætning valgte vi 24 fremtrædende og markante skuespillerpræstationer ud i den præstigefyldte kategori ’bedste skuespiller’. Til spørgsmålet ’Hvilken skuespiller udfylder sin rolle bedst’ pegede næste 30 procent på en og samme person nemlig Malene Schwartz, som på overbevisende vis var med til at skabe den sarte og pylrede bankdirektørfrue Maude Varnæs.

På en 2. plads med 10,6 procent af stemmerne finder vi Jørgen Buckhøj i rollen som Mads Skjern. Jørgen Buckhøj evnede på fantastisk vis at skabe en dynamisk karakter, som vi seere efterhånden som handlingen skred frem ændrede vores syn på. I starten fik man hurtigt sympati for den lille mand, som trods det etablerede borgerskabs modstand, viste vilje og handlekraft nok til at føre sine drømme ud i livet. Mange godtede sig da også, da det lykkedes ham at udkonkurrere den dovne og udygtige Albert Arnesen i Damernes Magasin. Mads’ forretningsmetoder og hans måde at behandle hans omgivelser betød dog snart, at sympatien faldt og mange oplevede ham som direkte usympatisk (jf. fjerdepladsen i ovenstående Kvik-poll).

Kun 0,1 procent efter Jørgen Buckhøj finder vi på 3. pladsen Helle Virkner i rollen som den sympatiske Elisabeth Friis (jf. førstepladsen i afstemningen ’Mest sympatiske karakter’).

Som et lille kuriosum til denne Kvik-polls første- og tredjeplads bør nævnes, at Lise Nørgaard i sin tid foreslog Erik Balling, at den bestemte og stærke Malene Schwartz skulle spille rollen som Elisabeth Friis og den mere sarte og pivede Helle Virkner skulle have rollen som Maude Varnæs. Til det svarede Balling ”De skal begge med, men vi bytter dem om!”. Resultaterne i afstemningen her viser jo tydeligt at Balling havde set helt rigtigt, da han valgte at lade disse to skuespillere agere mod deres type og dermed give dem en ekstra udfordring.

Bedste episode

I kategorien ’bedste episode’ var alle 24 denne gang på valg, hvilket betød vi kunne få et reelt billede af seernes foretrukne episoder.

Også her var der en meget klar vinder nemlig 18. episode ’Hr. Stein’, som løb med hele 36,6 procent af stemmerne. 18. episode udmærker sig ved at være en af de mest følelsesmæssige og historiske episoder. Vi husker alle, hvordan borgerne i Korsbæk rykker sammen og hjælper den sympatiske bogholder fra Korsbæk Bank med at flygte fra besættelsesmagten. I særdeleshed, hvordan Maude Varnæs pludselig træder i karakter og glemmer alt om baciller og i får den eftersøgte jøde fragtet i sikkerhed i grisehandlerens hus. Historisk byder episoden på et væld af autentiske scener og temaer om livet i det besatte Danmark i 1943. Udover jødeforfølgelserne kan nævnes sortbørshandel, modstandsbevægelsen, strejker og spærretid.

På 2. pladsen med 9,5 procent af stemmerne finder – vi lidt overraskende for mig – 4. episode ’Skyggetanten’. Vi har at gøre med en af seriens korteste episoder (55 minutter), som også efter min bedst overbevisning er lidt bovlamt, hvad angår indhold. I denne episode kommer Kristen Skjern godt nok til byen og falder pladask for den 5 år ældre Elisabeth Friis, hvilket dog ikke burde være nok til en topplacering. Det fine resultat bør nok ses i lyset af episodens hovedfigur Elisabeth Friis, som jo løb med første pladsen i kategorien ’mest sympatiske karakter’.

3. pladsen går til gengæld ikke uventet til 7. episode ’Fødselsdagen’ med 7,2 procent af stemmerne. Denne episode er klart en af seriens sjoveste, med fru Fernando Møhges runde fødselsdag som højdepunkt. Derudover stifter vi i episoden med to nye karakterer, som, får ret stor indflydelse på det videre handlingsforløb – nemlig byrådssekretær Godtfred Lund og sagfører Viggo Skjold Hansen.

Blandt de fem højest placerede finder vi ikke mindre en tre episoder, som udspiller sig under besættelsen. Udover den føromtalte 18. episode, finder vi på henholdsvis en 4. og 5. plads de to episoder, der udspiller sig i tidsrummet omkring besættelsesdagen den 9. april 1940 (16. episode – ’Lauras store dag’) og befrielsesdagen den 5. maj 1945 (21. episode – ’Vi vil fred her til lands’). Disse episoder udmærker sig ved at være nogle af de mest spændende og handlingsmættede episoder, samtidig med at de også er spækket med historisk indhold – en cocktail som tydeligvis falder i seernes smag.

Vi vil gerne afslutte denne artikel med et link til en række nye Kvik-polls, som du forhåbentlig vil hjælpe os med at give din mening til kende omkring.

Share