Tredive, tidløs og trendy

Tirsdag den 11. november kl. 20.10 er det præcis 30 år siden, at Matador for første gang så dagens lys. Der er løbet så meget vand i Korsbækken siden, at det vil blive for langtrukkent at ridse den evigt unge seriens mange bedrifter og rekorder op. Vi vil i stedet gerne benytte lejligheden til at kigge tilbage på de allerførste ord, som serien fik med på vejen.

Annalerne

Vi har til lejligheden gravet dybt i arkiverne og fundet gamle avisudklip, som kunne dateres til dagene efter premieren. Vi har også smugkigget i aviserne fra ugerne før den 11. november 1978, og fået et overordnet billede af, at forventningerne til Matador var skyhøje.

Når hovedkræfter bag succeser som tv-serien Huset på Christianshavn og radioføljetonen Karlsens Kvarter går sammen og sprænger alle tidligere budgetter, er det forventeligt at befolkningen og ikke mindst anmelderne forventer smæk for skillingen. På den baggrund må nervøsiteten hos Nørgaard, Balling og de andre Matador-aktører have været stor, da de åbnede søndagsavisen for at læse de kritiske bladsmørers dom.

Politiken

Der var dog intet at frygte fra Politikens Hus, som kvitterede med overskriften ”Det ligner en succes”. I artiklen blev roserne overrakt på følgende måde:

Det kan bestemt godt være, at afløseren for ”Huset på Christianshavn” – ”Matador” – går hen og bliver en knaldsucces hos seerne… det kan naturligvis gå galt hen ad vejen, men det er næppe sandsynligt. Optakten virkede god, professionelt arbejde, fremragende miljøskildring, dejlige skuespillere. Det ser ud til at blive god og populær underholdning… Holde der senere afsnit niveauet fra i aftes, er en stor og landsdækkende succes på vej.
Journalisten fik ret i mere end en forstand, men havde nok ikke forestillet sig, at der blev tale om en så stor succes, som den nu 30 år efter ikke er blevet overgået.

Berlingske Tidende

Berlingeren holdt sig heller ikke tilbage med optimistiske lovprisninger. Avisens mangeårige topanmelder Jens Kistrup skrev:

Det tegner ikke tosset, den nye TV-serie ”Matador” …Lise Nørgaard har i den indledende episode ”Den rejsende” lagt op til en folkekomedie-serie, der i modsætning til forgængeren bevarer forbindelsen med virkeligheden. ”Matador” synes på en gang at fortsætte og forny en tradition – det er slet ikke så lidt.
Jyllands-Posten

På trods af vanlig sund skepsis, blev Matador også vel modtaget i det jyske. Jyllands-Postens anmelder Viggo Sørensen skrev:

Købstaden Korsbæk skal nok gå hen og blive en vigtig lokalitet for familien Danmarks TV-underholdning … med instruktøren Erik Ballings sans for tidsatmosfære og grinagtige detaljer kan det ikke gå helt galt … der var tale om ganske charmerede underholdning på grundlag af et broget persongalleri, som i hvert fald må kunne holde de følgende fem episoder.
Ekstrabladet

Kun fem uger og et hav af rosende anmeldelser efter premieren, var Matadors succes hos anmelderne og den danske befolkning slået fast med syvtommersøm. I jagten på nye superlativer og roser, skrev Ekstrabladet:

”Matador” er simpelthen dansk fjernsyns første helt vellykkede TV-dramatiske serie. Med al sin danske hygge har serien internationalt format.

Dagbladet Kritikken

I rækken af lovprisninger ville vi som modvægt meget gerne have bragt et uddrag af en anmeldelse, som forhold sig kritisk til serien. Da det desværre ikke har været mulig med de kilder, som vi har til rådighed, kaster vi os selv ud i et forsøg.

Endnu en gang er det lykkedes tv-mediet at forfladige de spændinger, der er i samfundet mellem ”upstairs” og ”downstairs”. ”Matador” forsøger iklædt folkekomediegenren og med en ironisk distance til virkeligheden at bagatellisere nogle af de store og væsentlige spørgsmål i tilværelsen. Derudover er mange af skuespillernes ansigter så brugte og fastlåste, at man som seer har svært ved sætte sig udover deres tidligere præstationer. Det skaber støj på senderen at Meyer pludselig er blevet ansat i en butik med dametøj og at Egon Olsen er blevet lovlydig og sågar læge.
Det skinner tydeligt igennem, at det ikke var en let opgave vi stillede os selv overfor. Anmeldelsen leder tankerne hen på den yderste venstrefløj og en fikseret tankegang, som får Lauritz Jensen til at fremstå som en jubelglad liberalist. Skulle nogen af jer ligge inde med en autentisk og mere seriøs kritik af Matador fra efteråret eller vinteren 1978, vil vi meget gerne høre fra jer.

Godt begyndt…

Ud fra devisen om at førstehåndsindtrykket er altafgørende for, hvad vi synes om vores omgivelser, er det ikke overraskende at Matador gik hen og blev Danmarkshistoriens største tv-succes.

Det er dog mere overraskende, at mange af os stadigvæk er nyforelskede i en serie, som vi første gang mødte for 30 år siden.