Matador på Island

Tv-serien Matador blev med det samme meget populær, da den først gang blev vist på Island i vinteren 1988-1989. Man kan godt sige, at serien var en velkommen afveksling fra andre udlandske tv-serier som hovedsagligt var af engelsk eller amerikansk oprindelse.

Siden da har mange andre danske tv-serier selvfølgelig haft gennembrud på islandsk tv. I vinters har vi blandt andet set Forsvar, Krøniken og Ørnen. Tidligere var det serier som Taxa og Nicolaj og Julie. Ingen af disse serier er dog blevet lige så populære som Matador, og selv om danske tv-serier er af meget høj kvalitet så forventer jeg ikke, at man i den nærmeste fremtid kan finde på en så glimrende idé som Matador. Mange her i Island synes, at vi mangler en islandsk tv-produktion af samme kvalitet som den danske.

Matador på islandsk, svensk og dvd

Selv blev jeg helt fascineret af Matador. Jeg gik ikke glip af en eneste episode første gang man viste serien på Island. Et par måneder senere flyttede jeg til Sverige og hvilket held! Serien gik i svensk tv i 1991. Endnu engang så jeg hver eneste episode, og selvfølgelig var det meget sjovt at se den med svensk undertekster. Jeg flyttede hjem til Island igen i 1994 og vinteren 1994-1995 genudsendte man Matador. Det var helt fantastisk at træffe alle de gamle gode Matadorkarakterer igen. Selv havde jeg ikke forstand nok til at optage det hele på video, men det have min mor heldigvis. De videobånd, som min mor optog, har stort set været hjemme hos mig lige siden. For to år siden blev jeg endelig den glade ejer af dvd-boksen med alle episoderne.

Matador to gange om dagen?

Kan det være muligt? Det har i de sidste år været lidt af en efterårs tradition hos mig og min mand at se Matador. Nogen af de første dage i oktober siger én af os: Nå, er det ikke snart tid til Korsbæk? Og så er det Korsbæktid frem til advent. For syv år siden var jeg gravid og i de sidste par måneder af svangerskabet måtte jeg ligge i sengen det meste af tiden. Dagene gik vældigt langsomt, men om aftenen når min mand kom hjem, så vi Matador. Det nøjes jeg dog ikke med, jeg sneg mig også til at kigge lidt i løbet af dagen. Så spolede jeg båndet tilbage præcis til det sted vi stoppede aftenen før. Dermed lykkedes det mig at se Matador to ganger næsten samtidigt!

Historier fra 40’ernes Danmark

Men hvorfor denne store Matador begejstring? I mit tilfælde er årsagen bestemt den, at min mor er født i Danmark og boede der frem til hun var elleve år. Hun blev født i januar 1940 og kender derfor en del af Matadorperioden. Hendes mor flyttede fra Island til Danmark i 1938. Der mødte hun min morfar, og de boede i Danmark de følgende tretten år. De har ofte fortalt historier fra den tid de boede i Danmark, og disse beretninger kom pludseligt til live, da jeg begyndte se Matador.

Fantastiske skuespillere

Det er helt utroligt med alle de gode skuespillere der findes i Matador. Jeg tror, at det er takket være dem, at serien blev så populær. Her i Island kender man godt de skuespillere, der havde de største roller. Nogle af dem har været på besøg på Island. Jørgen Buckhøj, Jesper Langbjerg og Ghita Nørby har alle sammen været på Island og holdt foredrag, læst poesi, eller lignende. Forrige forår var der en aften med Malene Schwartz i Nordens hus i Reykjavik. Tidligere har man vist et program på tv i anledningen af besøget og hendes bog ’Livet er ikke for begyndere’.

Hverdagens helte

Jeg mener nok, at persongalleriet i Korsbæk er den største årsag til seriens popularitet. Korsbæks beboere er menneskelige og morsomme hver på sin måde. Islandsk og dansk humor har nemlig meget tilfælles. Så kan man altid finde noget hos Matador-karaktererne som ligner en man kender i fra det virkelige liv. Man kan også sige at serien er underholdende på samme måde som Matadorspillet. Man følger med i kampen mellem beboerne i Korsbæk – deres glæder og sorger.

Den 3. juli 2005 – af Hildur Halldórsdóttir