Mit liv med Matador 6

På job med Matador…

I dette forum af Matador-kendere, -feinschmeckere og -fanatikere er vi alle lige. Det er i hvert fald mit udgangs punkt, og jeg kan ofte forbavses over de mange pudsige indlæg og bizarre informationer om figurerne, kulisserne, samtiden og produktionen, som de mange brugere af matadoronline.dk bringer til torvs.

Passion og ildhu

Alle mine ‘medsammensvorne’ udi fanatisk dyrkelse af Lise Nørgaards forunderlige univers bekræfter mig i, at jeg ikke er alene om min passion, hvad jeg ellers af og til kunne have frygtet inden massemediernes store udbredelse for alvor viste sin gennemslagskraft for blot få år siden.

I den sammenhæng kan jeg ikke lade være med at være en smule imponeret over den ildhu, mange af brugerne ligger i deres indlæg på siden og i deres debatlyst på forummet, for langt de fleste er jo blot meget glade amatører, der ganske ulønnet bruger en stor del af deres liv på at følge med i og udbrede kendskabet til vores fælles interesse. Ulønnet, skriver jeg, men i virkeligheden burde jeg skrive ‘tværtimod’, for det er jo efterhånden blevet en ganske dyr interesse, hvis man vil investere i alt, hvad der er udgivet af dvd-film, bøger, brætspil og andet merchandise.

Professionel Matador-entusiast

Det er nok her, jeg adskiller mig mest fra de såkaldt almindelige brugere af matadoronline, for det at arbejde med serien på skrift er efterhånden blevet en del af mit daglige virke som journalist.

Første gang, jeg i jobmæssig henseende fik muligheden for at skrive om Matador, var i 2001, da jeg som nystartet journalist praktikant på Ekstra Bladet fik overdraget den store opgave at dække det pressemøde på Arbejdermuseet i København, hvor dvd-udgivelsen skulle annonceres.

For første gang nogensinde skulle jeg interviewe Lise Nørgaard, og det var selvfølgelig en stor oplevelse. For mig, altså!

Et sært men populært tillæg

I 2003 var jeg for en kort stund tilbage på Danmarks Journalisthøjskole i Århus for at færdiggøre min uddannelse, og der fik jeg idéen om at forsøge at producere et særtillæg til enten avis eller ugeblad i forbindelse med Matadors 25-års jubilæum i november 2003. Ekstra Bladet var med på spøgen, og d. 9. november, to dage før selve jubilæumsdagen, kunne vi sende et, synes jeg selv, nydeligt 12-siders tillæg på gaden, hvor der blandt andet var et stort interview med Lise Nørgaard og mindre interviews med flere af de nu voksne børneskuespillere.

Matador-tillægget medvirkede til at give Ekstra Bladet et ualmindelig stort mersalg den søndag, og bekræftede mig i, at interessen for serien fortsat var ganske imponerende.

Undervejs i min journalistiske karriere har jeg dækket andre Matador-arrangementer, bl.a. jubilæet på Søpavillonen i København, udgivelsen af Lauras Gæstebud og Matador-maratonet i Palladium-biografen i 2001.

Matador som hverdagshistorie

opslag-hverdagshistorierJeg gætter på, at det er min vedholdende dækning af Matador i Ekstra Bladet, der i begyndelsen af 2006 fik Danmarks Radios forlag, DR Multimedie, til at kontakte mig for at høre, om jeg sammen med Lise Nørgaard og tegneren Anne Nicolaisen havde lyst til at lave en bog om Matador. Oplægget var, at vi skulle forsøge at føre hyggen fra selve serien ned på tryk, tegninger og stillbilleder, og at vi samtidig skulle forsøge at inddrage virkelighedens danmarkshistorie, så læseren ville føle, at han eller hun så at sige springer imellem fiktion og virkelighed, alt imens vedkommende forhåbentlig både føler sig oplyst og underholdt.

I dag, en måneds tid efter udgivelsen, sidder vi tilbage med en ret tilfreds følelse. ‘Matador – hverdagshistorie 1929-1947’ er allerede en stor succes hos boghandlerne, og fra alle sider har roserne strømmet ned over de involverede i projektet. Det er vi selvfølgelig meget tilfredse med!

Job og fritid

Min pointe med den lange smøre i den ovenstående tekst kan egentlig koges ned til, at jeg, sportsjournalist på Ekstra Bladet, har været så privilegeret at kunne sammenkoble min store interesse for Matador med mit arbejde, og det er jo, hvad de fleste mennesker drømmer om; at forene job og fritid. Det ændrer dog ikke ved, at jeg bliver mere og mere fuld af beundring for alle jer, der af et godt hjerte udelukkende af kærlighed til Matador måned efter måned, uge efter uge, delagtiggør jeres ligesindede i jeres tanker, tolkninger og teorier om Danmarks uden sammenligning bedste tv-serie nogensinde.

De bedste hilsner til jer alle,

Peter Sloth

PS: Skulle enkelte af jer have set vores bog, ‘Matador – hverdagshistorie 1929-1947’, så er jeg ikke uinteresseret i at få tilsendt såvel ris som ros på adressen sloth@eb.dk

Den 15. december 2005 – af Peter Sloth